O protokolu
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Re: O protokolu
Co znamená:
Pokročilý algoritmus šifrování - Vyšší úroveň šifrování znamená větší bezpečnost Vašich modelů proti rušení.
Jako, že se data posílaná vzduchem ještě šifrují a v přijímači dešifrují? K čemu? Zatím jediné, co mě napadá, že třetí strany "utřou", tzn nebudou levné přijímače na hraní.
Pokročilý algoritmus šifrování - Vyšší úroveň šifrování znamená větší bezpečnost Vašich modelů proti rušení.
Jako, že se data posílaná vzduchem ještě šifrují a v přijímači dešifrují? K čemu? Zatím jediné, co mě napadá, že třetí strany "utřou", tzn nebudou levné přijímače na hraní.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Na druhou stranu, je to celkem přirozený vývoj. Když firma začíná, snaží se najít místo na slunci a každá i zmínka o jejich produkci je potěšující. Když ale dospěje do bodu, kdy jsou její produkty kopírovány, hájí svoje vlastnictví. Můžeme zaujmout dva postoje. Být "in" , respektovat to a přizpůsobit se, nebo zůstat tam "kam jsme došli" a provozovat dál stávající systém. Já asi zvolím kompromis t.j. staré Rx se "starým" modulem ale řešení si musí každý zvolit sám.
Osobně jsem zažil mnohem větší kotrmelce s PC. Měl jsem 286, potom 386,486......a změna každý cca 4 roky. To jsem se tím neživil a neměl žádný extra příjmy (i když nakonec se to vyplatilo, to už je ale o něčem jiném).
- juraj.jurej
Prijímače "X, S, XM, RX a GX" by sa mali dať prehrať (upgrade) na ACCESS ak som to dobre pochopil. Ale s RF modulom to neviem ako bude. Ešte som to nieak neštudoval, ale aj to tuším pôjde.
Skôr ide o vylepšenie protokolu a zabrániť sa priživovať na FrSky iným výrobcom, ako napr. JUMPER. Prestane sa podla mňa aj vyvíjať OpenTX bez protokolu ACCESS.
Skôr ide o vylepšenie protokolu a zabrániť sa priživovať na FrSky iným výrobcom, ako napr. JUMPER. Prestane sa podla mňa aj vyvíjať OpenTX bez protokolu ACCESS.
FrSky Tandem X20
V tomto směru mě napadly dvě věci:
- jednak šifrování je úkon, který potřebuje výpočetní výkon, který by mohl být použitelný jinde.
- druhak třeba Spektrum se protokolem netají (aspoň co vím, ta jsem našel na jejich stránkách popis protokolu DSM2 a DSMX), takže mohou vznikat klony. S tím, že by si někdo mohl koupit klon a zjistit, že ten originál prostě stojí za to koupit. Osobně jsem měl orig vysílačku a z klonů mě zajímaly akorát levné přijímače pro blbinky typu RC myš pro kočky...
- jednak šifrování je úkon, který potřebuje výpočetní výkon, který by mohl být použitelný jinde.
- druhak třeba Spektrum se protokolem netají (aspoň co vím, ta jsem našel na jejich stránkách popis protokolu DSM2 a DSMX), takže mohou vznikat klony. S tím, že by si někdo mohl koupit klon a zjistit, že ten originál prostě stojí za to koupit. Osobně jsem měl orig vysílačku a z klonů mě zajímaly akorát levné přijímače pro blbinky typu RC myš pro kočky...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Sifrovani neni v dobe akceleraci pro danou ulohu zadny problem.
Naproti tomu jine znacky svuj protokol drzi v tajnosti. To co popisujes znam u zakazniku Futaba, drahe radio a drahe prijimace kupuji origo a do bublnek FrSky. U FrSky to neplati, zde je smes ruzne ekonomicky zajistenych lidi a ackoli prijimace FrSky nejsou predrazene, stale existuje jiste procento lidi co koupi z BG prijimac za 10USD a lita a taky logicky pada. Ale nepadaji na FrSky ale na kopii, jenomze to uz se neventiluje, takze na FrSky. Nechces si poskozovat znacku tim ze nekdo dela fake a i kdyby mel podklady stale existuje jista sance ze neco odrbe...
Naproti tomu jine znacky svuj protokol drzi v tajnosti. To co popisujes znam u zakazniku Futaba, drahe radio a drahe prijimace kupuji origo a do bublnek FrSky. U FrSky to neplati, zde je smes ruzne ekonomicky zajistenych lidi a ackoli prijimace FrSky nejsou predrazene, stale existuje jiste procento lidi co koupi z BG prijimac za 10USD a lita a taky logicky pada. Ale nepadaji na FrSky ale na kopii, jenomze to uz se neventiluje, takze na FrSky. Nechces si poskozovat znacku tim ze nekdo dela fake a i kdyby mel podklady stale existuje jista sance ze neco odrbe...
- juraj.jurej
Já používam iba origo prijímače, ani by ma nenapadlo kupovať kópie a ani nieje dôvod (cena). Nebude ACCESS nieako zamknutý, aby sa už nedal kopírovať. Nerád budem podporovať kúpou origo výrobkov aj kópie.
FrSky Tandem X20
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
ACCESS je sifrovany, tzn je i hure kopirovatelny.
Ale jo, asi OK. Na D8 ( např. integrované a jiné) bude fungovat nějaký 4in1 nebo druhý (D)XJT v šachtě.
Když bude ACCESS spolehlivý a funkční, asi s tím nebude mít moc lidí problém.
Když bude ACCESS spolehlivý a funkční, asi s tím nebude mít moc lidí problém.

- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Predevsim radia dostanou ACCESS + D16 takze muzou a nemusi prejit.
- juraj.jurej
Ja určite prejdem, ale treba počkať na FW pre rádia. Teraz mám vsetky príjímače v D16, takže ani po prechode na ACCESS by nemal byť problém keď tomu dobre rozumiem? Alebo musím aj tak prehrať FW ? Pýtam sa preto lebo FW pre moje X6R, 2xX8R, 2xS8R, X4R tak rýchlo asi nebude. Ale mám aj 2xG-RX8 a na to je. Tam by som prehral FW. (Keď bude FW do Horusu X10) Tie ostatné prijímače v D16 pôjdu?
FrSky Tandem X20
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Ano, radio po aktualiizaci bude umet ACCESS i D16
Zdravím, tri otazky:
- je ACCESS len jedna verzia, alebo zase EU-LBT a World?
- pre mimo EU sa neuvažuje FW ACCESS + D8?
- keď flashnem R-XSR ( ak správne chápem, tak už preňho je ACCESS FW ) na ACCESS, tak bude vedieť CPPM výstup?
- je ACCESS len jedna verzia, alebo zase EU-LBT a World?
- pre mimo EU sa neuvažuje FW ACCESS + D8?
- keď flashnem R-XSR ( ak správne chápem, tak už preňho je ACCESS FW ) na ACCESS, tak bude vedieť CPPM výstup?
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Je LBT a FCC ale prijimace nesou obe normy a zvoli tu ke ktere se paruji.
Nejde jen o certifikaci ale o to ze se do pameti nevejdou ACCESS + D16 je funkcni a mozna se vleze LR12. D8 se celosvetove opousti
CPPM by mel byt zachovan u ACCESS ale ja to osobne nezkousel.
Nejde jen o certifikaci ale o to ze se do pameti nevejdou ACCESS + D16 je funkcni a mozna se vleze LR12. D8 se celosvetove opousti
CPPM by mel byt zachovan u ACCESS ale ja to osobne nezkousel.
OK, otazka fw ACCESS + D8 bola smerovana na X9Lite, nie na prijimace. Pointa je v tom, ze X- kove prijimace sa na ACCESS flashnut daju, D-ckove nie. Ergo - kedze zatial lietam D-ecka, keby mala X9Lite fw s ACCESS + D8, tak by zostala moznost lietat stare aj nove prijimace...
Obchodna otazka: bolo by mozne sa stavit sa u Vas v pondelok poobede, ked pojdem okolo Brna, a kupit cash jeden R-XSR?
Obchodna otazka: bolo by mozne sa stavit sa u Vas v pondelok poobede, ked pojdem okolo Brna, a kupit cash jeden R-XSR?
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
FrSky nema s D8 zadne plany, bude to potreba resim modulem.
Kdy asi, idealne prosim upresnit at jsme na miste.
Kdy asi, idealne prosim upresnit at jsme na miste.
- juraj.jurej
X-kové na ACCESS nepôjdu (zostávajú v D16) S-kové tak isto. RX-kové sa dajú flashnuť. Aspoň ja som to tak pochopil, ak nie opravte ma.ddano007 píše: ↑pát 28. čer 2019 12:25:10OK, otazka fw ACCESS + D8 bola smerovana na X9Lite, nie na prijimace. Pointa je v tom, ze X- kove prijimace sa na ACCESS flashnut daju, D-ckove nie. Ergo - kedze zatial lietam D-ecka, keby mala X9Lite fw s ACCESS + D8, tak by zostala moznost lietat stare aj nove prijimace...
FrSky Tandem X20
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Ano, protoze modul ACCESS ma rezim D16 odpada nutnost pro starsi prijimace ladit ACCESS, beztak by to asi nedopadlo, sady jsopu podobne jako v radiich a tam FrSky narazil na limity.