Praktické zkušenosti - R9
Praktické zkušenosti - R9
Pořád nějak váhám, jestli se do toho pustit. Uvítal bych praktické postřehy z provozu i vliv různých modifikací na kvalitu a dosah spojení (druhů antén .....)
Re: Praktické zkušenosti - R9
No to by vyplynulo z vlastností o kterých toho moc nevím. Je jasný, že signál nepůjde tak snadno zastínit, jako u 2,4G (možná se lepší šíří skrz roští?
). To je ale jen kousek teorie. Jak je to na př. s odolností proti rušení, společný provoz několika stejných souprav....., prostě co koho nadchlo, zklamalo nebo komu se splnilo očekávání. Tak nějak tak.

Ono se toho spousta odvíjí od toho, jestli chceš lítat koptéry (race, freestyle) nebo letadla.
U každého je jiné umístění antén a jiné úskalí.
U každého je jiné umístění antén a jiné úskalí.
ellet píše: ↑pát 17. kvě 2019 19:55:54No to by vyplynulo z vlastností o kterých toho moc nevím. Je jasný, že signál nepůjde tak snadno zastínit, jako u 2,4G (možná se lepší šíří skrz roští?). To je ale jen kousek teorie. Jak je to na př. s odolností proti rušení, společný provoz několika stejných souprav....., prostě co koho nadchlo, zklamalo nebo komu se splnilo očekávání. Tak nějak tak.
Když musíš, tak musíš....
Já jen éra a už jen elektro. Ale postřehy i z jiné oblasti napoví o slabých i silných stránkách systému a nejraději při provozu s minimálním výkonem (t.j. 25 mW). Nechci žádnou kuchařku ale něco jako - měl jsem ... při vzdálenosti přijímače cca 5 cm od.....
Nějak se to tady nehejbá, tak využívám situaci k dalšímu dotazu.
Jak vypadá signál (a kódování) v tomto pásmu? Nikde informace moc nevidím. Něco jsem si prohlídl improvizovanou krystalkou a freewarovým osciloskopem ale jasný závěr nemám.
Jak vypadá signál (a kódování) v tomto pásmu? Nikde informace moc nevidím. Něco jsem si prohlídl improvizovanou krystalkou a freewarovým osciloskopem ale jasný závěr nemám.
Prakticke zkusenosti z provozu jsou takove, ze system funguje v podstate tak, jak je deklarovano vyrobcem.
R9 pouzivam na nekolika kopterach od 3" do 7". RX strana X-lite+R9Mlite, posledni flex FW, anteny FrSky Super8 nebo Actuna Mox. TX strana R9Mini, MM, Slim., anteny FrSky drat, FrSky T, actuna T dipole. Anteny vzdy vertikalne.
Letam do vzdalenosti nekolika jednotek km.
R9 pouzivam na nekolika kopterach od 3" do 7". RX strana X-lite+R9Mlite, posledni flex FW, anteny FrSky Super8 nebo Actuna Mox. TX strana R9Mini, MM, Slim., anteny FrSky drat, FrSky T, actuna T dipole. Anteny vzdy vertikalne.
Letam do vzdalenosti nekolika jednotek km.
Rozumím a děkuji, i to něco říká.
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Pokud Vas limituje 5.8 tak my prodavame TANK, ten je otestovany s 8 lidmi na jednom bandu bez vzajemneho ruseni.
Jsou k tomu testu nejaka data? Napr. nebyly pouzity 4 a 4 anteny LHCP a RHCP? Jake se letaly frekvence? Jaky band? Protoze pokud se leta v ramci jednoho bandu, tak vzhledem k pomerne nevhodne zvolenym frekvencim takrka na vsech beznych bandech casto dochazi k intermodulacnimu zkresleni. A je pomerne lhostejne, jak presne / kvalitni vtx jsou pouzity. Silne zalezi i na miste, protoze bezne musime i pro 4 piloty menit rozdeleni kanalu, protoze co funguje na miste A, nefunguje na miste B.Jan Urbánek píše: ↑pon 20. kvě 2019 15:11:41Pokud Vas limituje 5.8 tak my prodavame TANK, ten je otestovany s 8 lidmi na jednom bandu bez vzajemneho ruseni.
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Nekde jsem mel video od vyrobce jak to zkouseli, ale to uz je rok, kluci co TANK pouzivaji potvrzuji striktni dodrzeni sirky pasma a vykonovou stalost pres kanaly.
Tak pokud jen éra, tak to je hodně ok a super.
Při koptérách jsem na 25 mw nepadl, ale lítám hlavně race. Samozřejmě, že když jde signál přes karbon celou koptérou, klesá.
U nekarbon letadel to bude silná pohoda, chystám se na křídlo.
Při koptérách jsem na 25 mw nepadl, ale lítám hlavně race. Samozřejmě, že když jde signál přes karbon celou koptérou, klesá.
U nekarbon letadel to bude silná pohoda, chystám se na křídlo.
Upřímě, to je více VTX a také tak fungují, ale jen v tom případě, že ti kolega nepoloží koptéru před nohy, a ty nejsi 100 metrů od sebe. Potom ti ani Tank nepomůže....
U více lidí je to o dobré koordinaci startů a přistání. Nebo prostě startující musí dát koptéru 10m od těch, co jsou ve vzduchu. To je fyzikální vlastnost a nic ji nevyřeší. Prostě ten, co ti to položí před nohy, a ty ji ve vzduchu, tě zahluší. I při tom, když lítaj všichni na 25 mw.
Pokud budou startovat všichni najednou a nepřistávat si pod nohy, problém nebude
U více lidí je to o dobré koordinaci startů a přistání. Nebo prostě startující musí dát koptéru 10m od těch, co jsou ve vzduchu. To je fyzikální vlastnost a nic ji nevyřeší. Prostě ten, co ti to položí před nohy, a ty ji ve vzduchu, tě zahluší. I při tom, když lítaj všichni na 25 mw.
Pokud budou startovat všichni najednou a nepřistávat si pod nohy, problém nebude

Jan Urbánek píše: ↑pon 20. kvě 2019 15:11:41Pokud Vas limituje 5.8 tak my prodavame TANK, ten je otestovany s 8 lidmi na jednom bandu bez vzajemneho ruseni.
My taky jen tři. Víc nás zatím s r9 není. Ale už jsem lítal i v kobinaci s těmi, co mají CRFS a bez problémů.