lanig píše: ↑stř 05. úno 2020 11:21:04
Tohle je moje chyba, naivně jsem předpokládal (až do tohohle nákupu), že pokud bude souhlasit frekvence, tak spolu bude všechno komunikovat bez problémů, nanejvýš v OpenTX přehodit pořadí "kanálů"
"Stejné frekvence" je trochu zavádějící.
I u starších systémů (27MHz, 35MHz, ... - což je taky jen označení pásma/systému) se používaly kanály, které se určovaly krystaly instalovanými ve vysílačce a odpovídající v přijímači. I tak byly 27 MHz systémy AM a FM nebo třeba 35 MHz systémy PPM a PCM, které spolu nefungovaly i když byl signál vysílán analogově. Nic méně se dal k vysílačce jednoho výrobce použít odpovídající přijímač výrobce jiného. A obráceně, pokud někdo použil vysílačku na stejných frekvencích + stejný krystal (kanál), tak byl problém...
2,4GHz je zase jen označení pásma a podobně jako WiFi používá různé kanály, stejně RC vysílačky používají různé kanály. Přesné frekvence z hlavy neznám. Navíc 2,4 GHz systémy používají "frequence hopping", tzn během vysílání frekvence střídají (podobně jako GSM telefony). Už jen to jak se tyhle frekvence střídají jednoznačně určí, který vysílač a přijímač spolu dokáží komunikovat.
Další věc je, že 2.4GHz systém komunikuje digitálně. Se všemi výhodami a nevýhodami. Super je, že v datovém přenosu se posílá "adresa" (skoro jako IP) a přijímač zpracuje jen data, která patří jemu + v kombinaci toho, že poslouchá na "správné frekvenci". Takže se prakticky nestane, že by někdo zapnul 2.4GHz vysílač a ovládal můj stroj, který je spárovaný s mojí vysílačkou. Mimo jiné umožňuje rychlejší předání informací do přijímače a prima je, že tato komunikace může být oboustranná (telemetrie). Atd atd...
Nevýhoda je, že vysílač s přijímačem umí komunikovat jen na svém protokolu. Odtud ta spousta různých systémů. A zmíněný multiprotokolový modul (který pracuje ve zmíněném 2.4GHz pásmu - to je rezonanční frekvence molekul vody, proto mikrovlnka - to ale všichni ví

) umí těch různých protokolů tuším skoro 60).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)