Zapojení dvou motorů

Rades1978

Zapojení dvou motorů

Příspěvek od Rades1978 »

Můžu k vám mít jako začátečník dotaz? Právě tisknu od 3DLabPrintu C47 Dakota. Nakoupil jsem si podle doporučení z návodu materiál a teď řeším zapojení motorů a regulátorů. v návodu je psána tahle konfigurace:
Motor: 2x Leopard LC2830 / 980KV (pro nastavení 4S)
ESC: 20A/4S
Vrtule: třílisté 8 x 6 CW & CCW
Baterie: Li-Pol 2700mAh / 4S
Podle rozpisu to vypadá na připojení obou motorů k jednomu regulátoru. Na druhou stranu se mi nezdá, že by jeden 20A regulátor táhnul oba motory.
Proto by jsem Vás chtěl poprosit o radu. Mám připojit oba motory na tento jeden regulátor, nebo použít dva shodné regulátory? A pokud budu připojovat dva regulátory, jakým způsoben je připojím do příjmače? Do jednoho kanálu přes Y kabel, nebo musím obsadit dva kanály a na vysílači nastavit dva kanály souběžně na plynový knipl? Snažím se už týden dohledat nějaké návody, ale pořád si nejsem moc jistý. Psal jsem i do 3DLabPrintu, ale nekomunikují. Pokud člověk objednává, tak je vše bez problémů, pokud potřebujete vyřešit problém, je ticho.

Děkuji a přeji vám hezký den.
Radek Janeček

Kenumis

Re: Zapojení dvou motorů

Příspěvek od Kenumis »

Určitě bych použil dva regly, má to spoustu výhod a mám pocit, že dva "střídavé" motory se nesmí dát na jeden regulátor (případně mě někdo opraví). A každý bych dal na samostatný kanál, protože se pak dají dělat lepší kouzla (změna tahu motorů, doladění tahu každého motoru na křivce a pod.).

Je teda trochu rejpavě podotknu, že Dakota není úplně nejlepší model na začátek. 🙃
Kenumis

X10S - ETHOS

Bořík

Příspěvek od Bořík »

Střídavý motor a střídavý regulátor jsou na sobě závislí jak jednovaječná dvojčata. A to proto, že spolu spolupracují a regulátor si zjišťuje otáčky toho motoru a podle toho přidává a nebo ubírá "plyn", aby motor točil takové otáčky, jaké mu zadává přijímač ( přes ten regulátor ). Kdyby jsi použil jeden regulátor na oba motory, tak bys musel ( mechanicky ) zajistit, aby oba motory měly stejné otáčky. Kdyby byly jiné, tak by regulátor nevěděl, ze kterého motoru si má brát informace o otáčkách a vypadl by ze synchronizace. Takže je jasné že dva motory = dva regulátory.

Rades1978

Příspěvek od Rades1978 »

Kenumis píše:
čtv 18. črc 2024 22:16:59
Určitě bych použil dva regly, má to spoustu výhod a mám pocit, že dva "střídavé" motory se nesmí dát na jeden regulátor (případně mě někdo opraví). A každý bych dal na samostatný kanál, protože se pak dají dělat lepší kouzla (změna tahu motorů, doladění tahu každého motoru na křivce a pod.).

Je teda trochu rejpavě podotknu, že Dakota není úplně nejlepší model na začátek. 🙃
Děkuji za pomoc.
Dakotu si stavím a doufám, že s ní někdy budu létat. Začínám na větroni Alpha 1500 V2

Hezký den :-)

Rades1978

Příspěvek od Rades1978 »

Bořík píše:
pát 19. črc 2024 7:20:26
Střídavý motor a střídavý regulátor jsou na sobě závislí jak jednovaječná dvojčata. A to proto, že spolu spolupracují a regulátor si zjišťuje otáčky toho motoru a podle toho přidává a nebo ubírá "plyn", aby motor točil takové otáčky, jaké mu zadává přijímač ( přes ten regulátor ). Kdyby jsi použil jeden regulátor na oba motory, tak bys musel ( mechanicky ) zajistit, aby oba motory měly stejné otáčky. Kdyby byly jiné, tak by regulátor nevěděl, ze kterého motoru si má brát informace o otáčkách a vypadl by ze synchronizace. Takže je jasné že dva motory = dva regulátory.
Děkuji za pomoc. Jdu objednat druhý regulátor.

Hezký den :-)

kajman111

Příspěvek od kajman111 »

Akorát na jednom reglu, je jedno kterým odpoj červený pin na konektoru do přijímače. Jinak je dost pravděpodobný, že se budou mezi sebou "hádat BECy".

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Jen doplním, na technickou podporu u 3DLabPrint již delší dobu slouží Discord server, případně Facebooková skupina, viz stránka Contact: https://3dlabprint.com/contact/ mailová komunikace v rámci podpory se v daném objemu už nedá zvládat, protože dokola odpovídáme na stále stejné dotazy každému zvlášť.

Díky za pochopení ;-)

Rades1978

Příspěvek od Rades1978 »

kajman111 píše:
sob 20. črc 2024 7:49:57
Akorát na jednom reglu, je jedno kterým odpoj červený pin na konektoru do přijímače. Jinak je dost pravděpodobný, že se budou mezi sebou "hádat BECy".
Díky 🙂

Rades1978

Příspěvek od Rades1978 »

pstasek píše:
ned 21. črc 2024 0:08:22
Jen doplním, na technickou podporu u 3DLabPrint již delší dobu slouží Discord server, případně Facebooková skupina, viz stránka Contact: https://3dlabprint.com/contact/ mailová komunikace v rámci podpory se v daném objemu už nedá zvládat, protože dokola odpovídáme na stále stejné dotazy každému zvlášť.

Díky za pochopení ;-)
Díky, tohle jsem nevěděl. Mrknu na to 👍

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze“