FrSky radio a JET modely

Flyingman

FrSky radio a JET modely

Příspěvek od Flyingman »

Ahoj lidi,
Mam takovy obecny dotaz. Pred rokem jsem presel na FrSky, mam X20S radio a celkem spokojenost. Fakt je, ze se mi parkrat ozvalo nizke RSSI a to nelitam nijak daleko. Ted uvazuju o cca 2100mm stihacce se spalovaci turbinou a kmotnosti kolem 10kg. Vim, ze drtiva vetsina JETaru pouziva Duplexky od Jeti. Tyhle era uz prestavaji byt sranda. Litate nekdo jety s Frsky? Jsem na vazkach, jestli neinvestovat do Jetiny.

Diky,
Tomas

libor
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky radio a JET modely

Příspěvek od libor »

Ahoj. Nevím, jakou si představuješ odpověď, jaká odpověď ti přinese nějakou jistotu pro další rozhodování a provozování modelu..
Nepohybujeme se v oboru velkého letectví, kde se zaznamenávají i malé incidenty, vyšetřují se standardizovaným způsobem, výsledky se zveřejňují. Stavba i provoz letadel je také standardizovaná, součásti, postupy i lidé podléhají certifikaci. Provoz letadel včetně incidentů se zpracovává statisticky.
To v provozu modelů neexistuje. Ne o všech incidentech se dozvíme, zpravodajství o incidentech podávají lidé, o kterých víš málo, málo z nich znáš osobně nebo na ně máš spolehlivé reference. Stejně to je s lidmi, kteří model stavěli nebo vyráběli komponenty modelu. Informace na co kdo spadl, jak byl model a instalace rádia v něm provedena a další potřebné informace, podle kterých by šlo posuzovat spolehlivost jednotlivých komponent (i rádia) se nedají statisticky zpracovat. Je jich málo, relevantnost těch informací je různá.
Časově nejméně náročná cesta a vlastně i finančně je jít se stádem. Pořídit si rádio, se kterým létá většina a poučit se z instalací těch, kdo to dělají - létají dlouhodobě (úspěšně). Sbírání informací - referencí je ošemetná věc, protože mimo toho kdo s čím létá a jak spolehlivě létá, tak záleží také na tom kde létá, zda někde mimo aglomerace nebo shluky modelářů, kolik toho nalétá, za jakého počasí, kolika servové instalace a hmotnostní/velikostní kategorie modelů létá, atd atd.
Když si vezmu tebou jmenované značky FrSky a Jeti, tak je pro mě Jeti konzervativnější značka. Software vysílačů i přijímačů je starší a více prověřen praxí, výrobce je opatrnější při změnách software. U jetů se využívá stabilizace, jeví se mi stabilizace od Jeti vyzrálejší než u FrSky.

Flyingman

Příspěvek od Flyingman »

Ahoj, diky za obsahlou odpoved. Myslim, ze mas pravdu v tom, ze bude lepsi se u velkych modelu drzet proverenych instalaci. Fakt je, ze s Frsky jsem byl celkem spokojeny, i kdyz po kazde aktualizaci jsem trnul, co prestane chodit nebo bude chodit jinak. Na muj vkus Frsky vadava aktualizace na bezicim pasu, coz asi svedci o tom, ze ten software jeste nebude uplne dotazeny a stabilni.

Jan Urbánek
Administrátor fóra

Příspěvek od Jan Urbánek »

Treba Lior lita prevazne jety s FrSky
https://www.youtube.com/@i3dm/videos

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze“