Asi vadný článek baterie
Asi vadný článek baterie
Ahoj, dnes jsem byl provětrat vrtule, pouze s jednou baterií, v letadle mám napěťové čidlo, a vysílač mi hlásí pokud některý ze článků se dostane pod 3,6V.
Před letem jsem zkontroloval baterii testerem a všechny články ukazovaly 4,2V to samé bylo i na displeji čidla, ale po startu mi to začalo hlásit, že jeden ze článků má 1,6V. Při pohledu na displej vysílače kde se mi zobrazuje nejslabší článek tato hodnota objevovala, tedy chvíli tam bylo 4,1V a pak se tam ukázalo těch 1,6V. Bohužel neměl jsem zapnuté logování, tak nevím který článek to dělá.
Dá se nějakým jednoduchým způsobem zjistit, zda je to opravdu vadný článek nebo to blbne napěťové čidlo?
Před letem jsem zkontroloval baterii testerem a všechny články ukazovaly 4,2V to samé bylo i na displeji čidla, ale po startu mi to začalo hlásit, že jeden ze článků má 1,6V. Při pohledu na displej vysílače kde se mi zobrazuje nejslabší článek tato hodnota objevovala, tedy chvíli tam bylo 4,1V a pak se tam ukázalo těch 1,6V. Bohužel neměl jsem zapnuté logování, tak nevím který článek to dělá.
Dá se nějakým jednoduchým způsobem zjistit, zda je to opravdu vadný článek nebo to blbne napěťové čidlo?
Re: Asi vadný článek baterie
Pokud máš na nabíječce měření odporu tak ten článek bude mít větší odpor než zbylé dva. Proč si na vysílači nenaprogramuješ aby ti na displeji zobrazoval napětí všech článků. A logování mám na přepínači kterým zapínam odjištění motoru.
Horus X12S, hromada přijímačů, čidel a letadel
Jo, v momentě, kdy telemetrie hlásí na jednom článku 1.6V, tak se podívej, kolik hlásí ostatní. Resp. zapni telemetrii, ať se na to jednodušeji dívá.
Pokud jsou ostatní články "jako OK", je problém v baterce, pokud bude na jednom článku ukazovat 1,6V a na druhém dost přes 5V, je problém v čidle. Jestli je to MLVSS, tak tohle mi taky dělalo. Chvíli jsem ho ještě používal, protože celkové napětí bylo OK, a po nějakém čase se odporoučelo do křemíkového nebe.
Pokud jsou ostatní články "jako OK", je problém v baterce, pokud bude na jednom článku ukazovat 1,6V a na druhém dost přes 5V, je problém v čidle. Jestli je to MLVSS, tak tohle mi taky dělalo. Chvíli jsem ho ještě používal, protože celkové napětí bylo OK, a po nějakém čase se odporoučelo do křemíkového nebe.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Ne používám čidlo FLVSS, ale do nedávna chodilo bez problémů, až se udělá trochu hezky, tak to zkusím znovu a lépe - nastavím si řádně obrazovku telemetrie, abych viděl všechny články a nejenom ten nejslabší.prikrylm píše: ↑pon 25. led 2021 20:53:53Jo, v momentě, kdy telemetrie hlásí na jednom článku 1.6V, tak se podívej, kolik hlásí ostatní. Resp. zapni telemetrii, ať se na to jednodušeji dívá.
Existuje nějaké jiné čidlo, které by se dalo použít?
Naposledy upravil(a) Kopecek dne pon 25. led 2021 23:13:52, celkem upraveno 1 x.
A není jednodušší připojit na baterku autožárovku, vzít voltmetr a prachobyčejně ty články změřit ?
- juraj.jurej
Asi tak, jednoducho odmerať multimetrom pod záťažou. Alebo za mňa na nabíjačke pri vybíjaní sa to ukáže.
FrSky Tandem X20
Tak dnes jsem zkusil napěťové čidlo znovu na dvou bateriích (jedna fungl nová a druhá stará cca 1/2 roku) po prohlédnutí logu jsem zjistil, že hlášky o nízkém napětí chodí náhodně ze všech 3 článků, takže se asi čidlo pomalu poroučí do elektronového nebe.
Proč si nenecháš zobrazovat všechny články na obrazovce přímo za letu ???Já to tak mám všechny články mi svítí zeleně a ukazují napětí, když kterýkoliv článek klesne pod nastavené napětí tak zčervená (pro rychlý přehled) a baba mi zahlásí napětí.
Když odchází jeden článek tak při plném plynu to udělá, ale když stáhnu plyn na 3/4 tak zase zezelená a já spokojeně lítám dál. A nabíječka při měření odporu samozřejmě u toho článku píše větší odpor než ostatní.
Když odchází jeden článek tak při plném plynu to udělá, ale když stáhnu plyn na 3/4 tak zase zezelená a já spokojeně lítám dál. A nabíječka při měření odporu samozřejmě u toho článku píše větší odpor než ostatní.
Horus X12S, hromada přijímačů, čidel a letadel
Na telemetrické obrazovce se mi zobrazují všechny články, ale ten pokles je tak rychlý, že než sklopím zrak na displej, tak je zase vše OK.
Takový výpadky senzoru žádné nebezpečí nesignalizují, ale zkusil bych vyčistit konektory (třeba lihem) a zapnout u senzoru filtrování.
Jak se prosím zapíná to filtrování?
Najedeš na senzor, stiskneš ENTER a z nabídky vybereš Edit, zaškrtneš Filtrovat (platí pro Horus)
Tak zpět. Právě tam kde ty to potřebuješ, to filtrování nenabízí.
Tak zpět. Právě tam kde ty to potřebuješ, to filtrování nenabízí.
Ahoj, velmi mě zaujal tento tvůj příspěvek. Byl by jsi tak laskavý a napsal mi postup, jak na vysílači nastavit to zobrazování napětí článků se změnou jejich barev? Mě jen nahlásí napětí, když dosáhne nastavenou mez. Používám ve vysílači Horus X10 Open TX. Přeji hezké vánoce a děkuji za radu. Barykjarda19 píše: ↑úte 23. úno 2021 21:25:24Proč si nenecháš zobrazovat všechny články na obrazovce přímo za letu ???Já to tak mám všechny články mi svítí zeleně a ukazují napětí, když kterýkoliv článek klesne pod nastavené napětí tak zčervená (pro rychlý přehled) a baba mi zahlásí napětí.