Samovolné vypnutí radia za letu

Jir.rat

Samovolné vypnutí radia za letu

Příspěvek od Jir.rat »

Dobrý den, mohl bych se zeptat kde hledat chybu u Taranis x9d+ , při létání cca 10 minut se vysilacka ozvala jestli jsem na ni nezapomněl a v zápětí se rozloučila se slovy “ tak zase příště “ a vypnula se. Bohužel letadlo bylo ještě ve vzduchu , dopadlo to jak jinak než fatální nehodou.
Netuší někdo čím se to mohlo stát?

S pozdravem Jiří R.

prikrylm

Re: Samovolné vypnutí radia za letu

Příspěvek od prikrylm »

X9D+ 2019? Asi jo, předchůdce měl přepínač, Přepínač jsi asi nepřepnul. Jestli není v rádiu nějaká cínová kulička, vlhko nebo tak něco.
Nešlo zkusit rádio zase zapnout?
Tuhle se mi stalo, že jsem s X-lite vyhodil letadlo do vzduchu a levou rukou "odbajonetoval" baterku. Ale stihnul jsem baterku vrátit a rádio zapnout...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Bořík

Příspěvek od Bořík »

Pokud se to rádio rozloučí ještě s letadlem ve vzduchu, tak bych na něj pořádně dupnul a zahodil do kopřiv. Taková fatální chyba je nepřípustná i u hračkových vysílaček, natož pak u výrobce, který má ambice patřit mezi lepší zboží. Toto fakt není dobrá reklama pro FrSky.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Tak je to jen přístroj, pokazit se může i raketoplán...
Ale pokud se nezjistí příčina asi není úplně dobré s takovým rádiem lítat.
---
Vyplo se rádio při provozu s telemetrickým přijímačem?
A jaká je uvnitř verze OTX (ETX)? A odpovídá verze "bootloaderu" verzi OTX/ETX?

Co jsem se dočetl/doslechl), tak zrovna bootloader má v sobě nějaké "hlídací psy", co by měly hlídat nějaké podivné stavy rádia a nějak TO řešit.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jir.rat

Příspěvek od Jir.rat »

Zdravím, moc díky za reakci, je to x9d+ 2019
Verze OTX 2.3.15
Rádio se vypnulo s přijímačem SR8
Jak zjistím verze bootloaderu ?

Jir.rat

Příspěvek od Jir.rat »

Rádio jsem rozdelal a žádný bordel a ani uvolněny konektor a ani cín jsem nenašel. Zapnout zase šla , ale bylo už pozdě. Vypínač jsem nevypnul. Během letu zahlásila jestli jsem na ni nezapomněl. Vzápětí se vypnula

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Verze bootladeru, tuším jen v obrazovce "bootloaderu", tedy při vypnutém rádiu cvaknout dva spodní trimy k sobě, držet a pak zapnout rádio. Mělo by (to rádio) naběhnout v režimu bootloaderu, kde je verze vidět.

Hlášení "zapomněl jsi na mě" je pokud nějakou (nastavenou) dobu rádio nedostává žádné změny vstupů. Ani po té s mi "zapomenuté" rádio nevypínalo. Takže zase mi to vede na nějaké hodně podivné chování OTX.

Asi bych si přes Companion zazálohoval rádio a celý OTX do něj nahrál znovu. Přece jen je to stroj a i ve Flash paměti může dojít k nějaké té ztrátě informace. Třeba bylo rádio vystaveno nějaké sluneční bouři...

Pak nějakou dobu zkoušet "na stole" - simulátory a tak.

... a telemetrie ve chvíli vypnutí fungovala?

Linj

Příspěvek od Linj »

Pan Urbánek píše:
Bootloader - spoustec
To je malinky programek soucasti OpenTX a FrSkyOS ktery se spousti jako prvni. Ten v pripade opentx muzeme vyvolat trimy a nebo FrSkyOS zmacknutym enter pri spousteni.
Tento programek je vsak velmi dulezity a stara se o beh systemu (OpenTx / FrSkyOS ) pokud se system zakousne, ma za ukol system restartovat a co nejrychleji natahnout model (cca 200ms) aby obnovil rizeni.
Proto je dobre drzet Bootloader vzdy aktualni protoze je dulezity a opentx fleshovat pri vypnutem radiu tak aby verze bootloaderu byla shodna s opentx.
Bootloader se aktualizuje s OpenTX pres Companion nebo radio.

Možná při aktualizaci FW nedošlo i na něj a je teď v radiu kolize verzí.

Odpovědět

Zpět na „Taranis X9D a X9D+“