X20R problém s neutrálama
Re: X20R problém s neutrálama
Fyzické rádio nemám, ale modely jsou v interním úložišti nebo na SD kartě v adresáři "models". Pokud je verze modelu a rádia OK - což by měla - tak se po nahrání toho .bin mezi modely objeví model s názvem "6ch wing".
Je to skutečně jen křídlo a samozřejmě si můžete serva přiřadit podle svého. Je to jen ukázka možné (rozumne?) cesty k výsledku.
A ano, jeden mix "křidélka" se čtyřmi výstupy je podle mě "trochu" nepoužitelný, ale použití dvou "křidélkových" mixů s výstupy na různá serva není úplně hloupé. U ostatních přednastavených mixů je to obdobné.
Chce TO prostě jen pochopit filosofii tvůrce. ETHOS jako takový je dostatečně univerzální, aby zvládnul vcelku "cokoli".
Je to skutečně jen křídlo a samozřejmě si můžete serva přiřadit podle svého. Je to jen ukázka možné (rozumne?) cesty k výsledku.
A ano, jeden mix "křidélka" se čtyřmi výstupy je podle mě "trochu" nepoužitelný, ale použití dvou "křidélkových" mixů s výstupy na různá serva není úplně hloupé. U ostatních přednastavených mixů je to obdobné.
Chce TO prostě jen pochopit filosofii tvůrce. ETHOS jako takový je dostatečně univerzální, aby zvládnul vcelku "cokoli".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Tak stáhnout do vysílače nebyl problém, převedl jsem vše na mé číslování kanálů,vše v poho a nakonec nastal problém. Na vašem nastavení vidím grafický velikost v procentech kanál a mix a já na mém tam mám vše v nule,nebo li nic to nezobrazuje. I grafika nabídka pokud rozkliknu jednotlivé výstupy, tak nedokážu zkopírovat,mám tam jiné možnosti. Na výstupech mi to ovládá pouze koncová křidýlka a jinak nic.
Tak jsem objevil rozdíl mezi nastavením od Vás a u sebe. Když dám u Vás zobrazení seznamu mixu, všechny položky jsou vysviceny. U mě je to zašedlé,jako by nebyly aktivní. Vše mám stejně ,ale bohužel tohle nevím kde nastavit
Tak jsem opět pokročil a z větší části se zdá , že to funguje. Zítra budu pokračovat.
Tak možná stačí inspirace a naklikat si to sám.
Křidélka vnější a vnitřní zvlášť mixy "křidélka" a ve stejném duchu pokračovat s ostatními mixy.
Jak se tím simulátorem proklikávám ETHOS není vůbec špatný. Občas trochu zalaborovat. ale za mě OK.
Prostě vstup-mix-výstup. Když TO nejde jedním mixem, jde to dvěma.
Křidélka vnější a vnitřní zvlášť mixy "křidélka" a ve stejném duchu pokračovat s ostatními mixy.
Jak se tím simulátorem proklikávám ETHOS není vůbec špatný. Občas trochu zalaborovat. ale za mě OK.
Prostě vstup-mix-výstup. Když TO nejde jedním mixem, jde to dvěma.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Jo budu zkoušet dal. V podstatě jsem to dělal stejně,ale nějak mi nejde těch míxů více třeba v křidýlkach . Je to o domýšlení . Potom je taky problém pokud něco nastavím s dostanu se do slepé uličky, je problém reset toho co se nepovedlo a potom to může dělat problém v novém postupu. No do jara to snad dám
. Tak děkuju. J.
Nepochybuju, že do jara bude hotovo.
Nastavení je opravdu jen o tom vybrat vstup (páčku) a nasměrovat na výstup (servo), každý další výstup na servo se k danému servu přičítá (platí pro mixy z knihovny mixů) + lze nastavit i jiné chování (násobení, záměna) pro "volný mix".
Takže např směrovka bude mít primárně v mixeru řádek z páky směrovky do serva směrovky a může mít druhý řádek mix z křidélek do směrovky. Výstup druhého mixu bude taky do směrovky a hodnoty obou řádků se budou sčítat.
A takto poskládat celé letadlo.
Pak je tu ta možnost jednotlivé řádky mixeru něčím podmínit. Třeba zmíněným letovým režimem, kde můžu mít letový režim "jsem líný", kde je zapnutý mix křidékek do směrovky a pak "chci si to užít", kde se mix křidélka-směrovka vypne. Mix by mohl vypadat nějak takto:

Nastavení je opravdu jen o tom vybrat vstup (páčku) a nasměrovat na výstup (servo), každý další výstup na servo se k danému servu přičítá (platí pro mixy z knihovny mixů) + lze nastavit i jiné chování (násobení, záměna) pro "volný mix".
Takže např směrovka bude mít primárně v mixeru řádek z páky směrovky do serva směrovky a může mít druhý řádek mix z křidélek do směrovky. Výstup druhého mixu bude taky do směrovky a hodnoty obou řádků se budou sčítat.
A takto poskládat celé letadlo.

Pak je tu ta možnost jednotlivé řádky mixeru něčím podmínit. Třeba zmíněným letovým režimem, kde můžu mít letový režim "jsem líný", kde je zapnutý mix křidékek do směrovky a pak "chci si to užít", kde se mix křidélka-směrovka vypne. Mix by mohl vypadat nějak takto:
Po ránu jsem vykreslil některé hodnoty a zjistil, že křivka je na jednom výstupů stále stejná,ale knipl - potenciometr chodí po různé části křivky. To mi nějak nejde domyslet. Bral jsem to opačně,nevím proč,že paka-pot. Je někde a mění se tvar křivky. Tak ještě pochopit,co udává chod kniplu (potenciometru) v jaké části křivky se pohybují.
Ještě snad poslední, možná úplně blbej dotaz. Čím je dána poloha kniplu na jednotlivých výstupech . Třeba směrovka je ve středu -ose, ale vše ostatní je mimo osu a od této polohy se posouvá po křivce. A tak marně porovnavam různé hodnoty ,ale nikde nenacházím čím je to dáno. Nebo je to dáno šablonou mixu? To ale také asi ne, protože co potom volně mixy.
Nevím, jestli rozumím otázce.
Vstupy jako takové jsou (většinou) páčky a přepínače. Páčky, uprostřed generují hodnotu 0 do krajních hodnot +-100. Přepínač prakticky to samé, ale skokově.
V editoru řádku mixu je vpravo okýnko (čtverec) s křivkou, osa X je pro vstup (při pohybu vstupem se "svislá čára" hýbe podle polohy vstupu) hodnota Y průsečíku té svislé čáry a zobrazené křivky se "pošle" na výstup. Z pohledu převodu polohy páky na výstup je křivka neměnná/přednastavená. Nejjednodušší (bez nějakých úprav) je čára z levého dolního rohu do pravého horního, takže prakticky co je na vstupu, je na výstupu.
Tvar křivky se dá nějakými prostředky ovlivnit (přepnutím přepínačem, letovým režimem).
Výstup pak bývá navíc součet hodnot z více řádků mixu a nemusí tedy být uprostřed (typicky výškovka je výškovka + korekce klapek, motoru...)
Takto nebo jsem otázku nepochopil?
Vstupy jako takové jsou (většinou) páčky a přepínače. Páčky, uprostřed generují hodnotu 0 do krajních hodnot +-100. Přepínač prakticky to samé, ale skokově.
V editoru řádku mixu je vpravo okýnko (čtverec) s křivkou, osa X je pro vstup (při pohybu vstupem se "svislá čára" hýbe podle polohy vstupu) hodnota Y průsečíku té svislé čáry a zobrazené křivky se "pošle" na výstup. Z pohledu převodu polohy páky na výstup je křivka neměnná/přednastavená. Nejjednodušší (bez nějakých úprav) je čára z levého dolního rohu do pravého horního, takže prakticky co je na vstupu, je na výstupu.
Tvar křivky se dá nějakými prostředky ovlivnit (přepnutím přepínačem, letovým režimem).
Výstup pak bývá navíc součet hodnot z více řádků mixu a nemusí tedy být uprostřed (typicky výškovka je výškovka + korekce klapek, motoru...)
Takto nebo jsem otázku nepochopil?

No jde mi o to, že nastavení od Vás jsem nějak zpracoval, křídlo se celé zakřivuje, nebo je v rovině,ale jak začnu nastavovat na křivce butterfly,tak to změní křivku její tvář natolik, že při běžném letovém režimu chodí křidélko v krajních poloze jak po schodech, protože jsou tam nastavený buterfly.
zkusil byste mi ten "skákací" model poslat?
Myslím, že je chyba někde jinde. Uvedu příklad. Teď když kouknu kdekoli např na levé venkovním křidýlko a jeho křivku,je všude na výstupech mixu zcela stejná (procentní hodnoty) . Když tedy vezmu jednoduchou tribodovou křivku pro toto křidélko, která jde z rohu (-100 - +100) a je zcela lineární, nelze na té samé křivce dosáhnout polohu buterfly i kdybych posunul polohu kniplu kamkoli. Pokud bych nějak tvar upravil, už nebude toto křidýlko chodit po lineární křivce, ale bude na chodu znatelný zlom. V aj návodu je uvedeno ,že lze přidat množství křivek různého tvaru. A já mám snahu nastavit vše na stále stejném tvaru křivky. To mi připadá jako nemožné.
To, co se ukazuje ve čtverečku s křivkou platí vždy jen pro daný řádek mixu a pokud to pro dané servo není jediný řádek, který servo ovlivňuje, není to to, co pak servo dohromady dělá.
Například křidélko fungující jako křidélko + brzda ala butterfly bude mít (minimálně) dva řádky v mixeru, které budou mít výstup na servo křidélka. Jeden řádek mixeru bude pravděpodobně se vstupem páky křidélek a ve "čtverečku" bude křivka lineární či trochuzalomená kvůli differenciaci.
Druhý řádek na "motýla" bude mít jiný vstup (slider), v okýnku bude nejspíš taky něco "lineárního". Výstupy těchto dvou řádků se pak sečtou a pošlou jako výsledek na kanál serva.
Pokud se budu v editaci řádku "křidélek" dívat na "čtvereček" a budu měnit vstup na "motýla", tak žádný pohyb neuvidím, ale uvidím změny na servu. Zkusím "video" (rozkliknout, je to animovaný gif) - dva mixy křidélka a "skoro motýl" jen pohyb křidélek souhlasně dolů. Postupně hýbu ovládacími prvky a na závěr koukám na "čtvereček" mixu klapek, kde při pohybu kniplem pohyb je, je vidět i pohyb serv, pak hýbu ovladačem motýla, "čtvereček" se nehýba, ale serva ano.
Je to ono?
Například křidélko fungující jako křidélko + brzda ala butterfly bude mít (minimálně) dva řádky v mixeru, které budou mít výstup na servo křidélka. Jeden řádek mixeru bude pravděpodobně se vstupem páky křidélek a ve "čtverečku" bude křivka lineární či trochuzalomená kvůli differenciaci.
Druhý řádek na "motýla" bude mít jiný vstup (slider), v okýnku bude nejspíš taky něco "lineárního". Výstupy těchto dvou řádků se pak sečtou a pošlou jako výsledek na kanál serva.
Pokud se budu v editaci řádku "křidélek" dívat na "čtvereček" a budu měnit vstup na "motýla", tak žádný pohyb neuvidím, ale uvidím změny na servu. Zkusím "video" (rozkliknout, je to animovaný gif) - dva mixy křidélka a "skoro motýl" jen pohyb křidélek souhlasně dolů. Postupně hýbu ovládacími prvky a na závěr koukám na "čtvereček" mixu klapek, kde při pohybu kniplem pohyb je, je vidět i pohyb serv, pak hýbu ovladačem motýla, "čtvereček" se nehýba, ale serva ano.
Je to ono?
No ale takhle to nefunguje. Já vypsal -vykreslil tvary křivek ve všech mixech,kde se vyskytuje první kanál - venkovní křidýlko. Jak výchylky v procentech na jednotlivých bodech tak tvar. Uvedu třeba v camber mixu, butterfly mixu a hodnoty jsou v tomto prvním kanále zcela totožné. Když vzpomenu jak vypadaly křivky ve vrtulníku, tak jen na plynu byly dvě krivky- a to rozdílné . Porovnával jsem servo na prvním kanále na výstupu pokud se rozklikne až na křivky a její nastavení.
Ale funguje! Vždyť s tím lítám už roky... Já se bojím, že mluvíme každý o něčem jiném...
No nevím,mozna mám někde chybu,ale postupně za posledních 40let jsem vyzkoušel Futabu,JR a nakonec MPX a nikdy to nebylo zcela bez problémů pominuli napr. JRx9,kterou jsem kupoval jako vrtulníkovou a vše bylo jak má být, alespoň na moje schopnosti a dobu. Poslední MPX dokázala take hodne,ale pokud se člověk hned z kraje vydal po ne úplně ideální cestě, časem narazil. No a o tomhle jsem četl jako o téměř zázraků a tak si říkám, že nakonec vyzkouším jak to funguje. No zatím jsem v rozpacích. Asi se budu snažit potkat někoho s obdobnými požadavky a nechám si osvětlit to co mi není jasné. Ono dopisování není úplně ono. Když vezmu MPX tak měl náš prodejce hodně dobře zpracovaný návod. Tady je návod 200stran spíše obeznámení zákazníka co to umí. V aj návodu 400 stran je toho více,ale stejně je většina ponechana na bádání uživatele. Když budu mít akrobata na rekreační lítání mi postačí do 6k a takové Ero nastavit je otázka chvilky. Potom je tohle luxus ale to je každého věc. To jak je to jednoduché na komplikovanější modely vidím na počtu stažení zipu co jste mi poslal. Nějakých 150 stažení je docela hodně. Ale nestydím se ptát i možná hloupě, když mi něco není jasné. I tak děkuji za snahu a budu zkoušet dál. V každém případě bych raději čas strávený nad objevováním možností trávil lítáním.
Jestli máte zkušenosti se staršími rádii, tak chápu, že FrSky pohled je "jiný".
Jestli nevadí angličtina, tak dost hezky zpracovaný pohled na ETHOS je na stránkách https://rc-soar.com/ethos/ včetně konceptu, mixování, režimů i s hotovými modely pro různé druhy větroňů. Tak možná zkusit tuhle stránku?
Jestli nevadí angličtina, tak dost hezky zpracovaný pohled na ETHOS je na stránkách https://rc-soar.com/ethos/ včetně konceptu, mixování, režimů i s hotovými modely pro různé druhy větroňů. Tak možná zkusit tuhle stránku?
Jo už jsem na to koukal ale trošku mi nesedí některé menu třeba u l.rezimu , které tam mají jiné. Asi jsem o něco pokročil,tak dám vědět. Jinak na tomhle běžný model není problém. To třeba Mpx mi přišel díky malému displeji a stále přepínání mezi obrazovkami složitější.
Pro pochopení, jak mixér funguje je zásadní zobrazení po kanálech...
Tady je vidět, že výsledná hodnota kanálu 1 se skládá ze 4 mixů, všechny mají operátor Sečíst a tedy se výsledná hodnota kanálu rovná součtu jednotlivých složek. Každý z mixů má pak podmínku, za které je aktivní (letový režim, poloha spínače, logický spínač...)
Tady je vidět, že výsledná hodnota kanálu 1 se skládá ze 4 mixů, všechny mají operátor Sečíst a tedy se výsledná hodnota kanálu rovná součtu jednotlivých složek. Každý z mixů má pak podmínku, za které je aktivní (letový režim, poloha spínače, logický spínač...)