X20R problém s neutrálama
X20R problém s neutrálama
Nemáte někdo stejný problém s přepočítáváním neutrálů? Porovnával jsem s XE a tam se to ani nehne. U Plynu je to dokonce vidět i na barevných polích výchylek. Video :
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Re: X20R problém s neutrálama
V hardware zapnout analogovy filtr
Tak to nepomohlo. Filtr byl zapnutý, Vypnul jsem a znovu zapnul a je to stále stejné.
Tak ještě jedno zjištění. Analogový filtr v položce "Hardware "zapnout nepomohlo,ale ještě je analogový filtr v položce "Upravit model". To pomohlo. Sice u plynu to ještě malinko v minimu zůstalo,ale při jakékoli výchylce plynu to drží.
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Ja mam v modelu zvoleno globalni, tzn se bere z toho hardware
Pro upřesnění. V Hardware je pouze zap. A vyp. U modelů mám u každého globálně. Tam to bylo všude vypnuté. I když dám u jednoho modelu globálně u druhého může být zapnuto. Nějak mi unikl rozdíl mezi glób. a zapnuto. Kdyby se nechalo dát v hartweru globálně a platilo by to pro všechny modely, popřípadě u jednotlivých modelů vypnout,asi by to mělo logiku. Celkově použití téhle funkce jsem ale nepochopil.
Globálně se bere z nastavení HW, pak je možno per model vynutit zapnuto nebo vypnuto.
Jde o to ,k čemu to může být vůbec dobré.
Ještě další nejasnost. Zapnutím filtru ať global,nebo pouze zapnuto hodnoty drží. Bohužel u plynu to skáče stále. Stačí pohnout o kousek kniplem plynu a uklidní se to. Tak mě napadlo provést kalibraci pák. Nevím co změnit, ale kalibrace na plynovému kniplu nejde provést,protože poloha kniplu ukazuje na grafice, že je knipl je uprostřed - v neutrálů. Jde pouze od neutralu na plnou výchylku (knipl od sebe). Tím pádem mi při zapnutí vysílače vždy ohlásí, že plyn není stažen. Na grafice výstupů plyn chodí od středu do maxima a od středu k sobě nejde,ac plyn -regl funguje. Co mám špatně,poradí někdo?
Některá serva mají filtraci v sobě. V takovém případě je dvojí filtrace nežádoucí, protože pak serva divně poskakují, nebo je odezva příliš tupá. To samé může být při použití různých řídících desek pro koptéry.
Naopak v případě jiných serv bez filtrace dochází k vrčení nebo dokonce kmitání v důsledku šumu.
Děkuji za vysvětlení. Mám ale stejně problém. Dnes jsem něco naprogramoval, konkrétně mix aileronu s flapetonama a pokud nechám analogový filtr zapnutý, nebo global, tak to opět skáče. I servo na kridylka přesně podle toho vrčí. Mám tam KSTX 10. Jakmile vypnu mix je klid. Ješte je tam jedna zvláštnost a to při zobrazení mixu se objevi v prvnim letovém režimu krivka +100 -100. V dalším mám zámek na -100, ve třetím to samé. Při přepínání pomalu je tam na všech třech režimech krivka +100 -100. Při rychlém přepnutí to zobrazuje vse správně. Bez ohledu nato to ale funguje správně. Napadá mě,nebylo by dobře vyzkoušet opětovné přehrání poslední verze 1.6.0? Nebo je tam nejake tovární nastavení,kdy by se vse zcela vymazalo?
Úplně asi nechápu, kde je problém. Asi by to chtělo nějaké video.
Nastavení je uloženo v souboru radio.bin v kořeni interní paměti. Nastavení modelů je v jednotlivých bin souborech ve složce Models. Jejich smazáním dojde k obnovení továrního nastavení, kdy po spuštění bude rádio vyžadovat novou kalibraci kniplů. Nemyslím si, že by to ale bylo potřeba.
Kalibraci lze spustit i znovu. Pokud nechodí kniply správně, tak je to samozřejmě problém. Kalibraci provádím tak, že nejdřív dle instrukcí nastavím páky a všechny poťáky na střed, po potvrzení po jednom posunu do krajních poloh, ale netlačím. Po skončení opět posunu do středu.
Surové hodnoty převodníků lze zobrazit v Sys/Hardware/Kontrola hodnot ADC (lehký šum je na převodnících v normě) a v Kontrole hardwaru pak zobrazit pozice páček po kalibraci koncových poloh a středů.
Nastavení je uloženo v souboru radio.bin v kořeni interní paměti. Nastavení modelů je v jednotlivých bin souborech ve složce Models. Jejich smazáním dojde k obnovení továrního nastavení, kdy po spuštění bude rádio vyžadovat novou kalibraci kniplů. Nemyslím si, že by to ale bylo potřeba.
Kalibraci lze spustit i znovu. Pokud nechodí kniply správně, tak je to samozřejmě problém. Kalibraci provádím tak, že nejdřív dle instrukcí nastavím páky a všechny poťáky na střed, po potvrzení po jednom posunu do krajních poloh, ale netlačím. Po skončení opět posunu do středu.
Surové hodnoty převodníků lze zobrazit v Sys/Hardware/Kontrola hodnot ADC (lehký šum je na převodnících v normě) a v Kontrole hardwaru pak zobrazit pozice páček po kalibraci koncových poloh a středů.
Děkuji, vše projdu. Co jsem mohl udělat hned je kalibrace. To byl v minulosti problém,nezt mi doslo dávat knipl plynu na střed. Bral jsem jako neutrál pri poloze staženo na minimum. No a zřejmě aktualizací na 1.6.0 se kalibrace opravila na spatnou polohu kniplu plynu. U MPX16 mi to naopak při zapnutí hlasilo, že knipl není v neutralu když nebyl stažen na minimum. A ke kalibraci. Provedl jsem vše jak píšete, hlavně lehce ke koncovym bodům. Zajimavet je, že teď na zobrazení výstupu při nastavení+100 a -100 to ukazuje na obe strany 99,6. Pokud bych zvednul koncové body na třeba+-100,5 i tam už potom kniply chodí na vystupech na 100%. To ale nebude asi až tak podstatné. Jenom jak se neco nedaří,tak už koukám na kazdou drobnost. S tim přepočítáváním v neutralech je to teď dobrý. Už se mi zdalo,ze to dělá s každým zapnutim vysílače jinak. To ještě ověřím. To video jak to nepřepíná krivky sem dám během dne. To dělá i po kalibraci stejně. Děkuji ještě jednou za všechny rady J.
Ještě drobnost. Pokud jsem provedl kalibraci kniplů s citem, poté i trochu tlakem (pouze plyn) , vysílač mi při zapnutí hlásí,ze paka plynu neni v neutralu. Kdyz knipl pritahnu k sobe ,hladka zmizne ,po uvolnění kniplu znovu vyleze upozornění. Je to jako kdyby mechanické dorazy kniplu byly trošku mimo.
V takovém případě znovu opakovat kalibraci a dorazy ještě lehčeji, hlavně na té spodní poloze plynu, kde se hledá poloha -100%. Opravdu sotva se ho dotknout stačí. Dá se to nafixlovat tak, že se skončí opravdu lehce nad dorazem.
To je asi rozdíl mezi obyčejnými u R a CNC kniply u RS nebo XE.
To je asi rozdíl mezi obyčejnými u R a CNC kniply u RS nebo XE.
Jo je to opravdu duchařina. Ještě přikládám odkaz na video, jak se v mixech přepínají křivky. Pokud přepínač přepnu pomalu do zadní polohy,zůstane tam křivka původní. Při rychlém přepnutí to přepne dobře. První lomená křivka se zase vrátí až po pohnutí kniplem. Jinak ale funkčnost je bez chyby. Pouze to zobrazení zrovna v tomhle mixu jde trošku jinak.
Odkaz na video:
Odkaz na video:
U letových režimů se používá princip, když není splněna podmínka níže, platí podmínka výše. Nevím úplně jak jsou nastavené, ale tam bych hledal zádrhel.
Je lepší podmínky nastavit tak, že jedna je aktivní v určitém stavu a jiná je aktivní když není určitý stav (podržet a zvolit invertovat) Tím se z 3-polohového přepínače dá udělat 2-polohový bez 3. potenciálně nechtěné polohy. Pak tam vidím nějaké zpomalení, což je asi ale záměr.
Btw, opravdu je správně, že je plyn držen na 50%?
Je lepší podmínky nastavit tak, že jedna je aktivní v určitém stavu a jiná je aktivní když není určitý stav (podržet a zvolit invertovat) Tím se z 3-polohového přepínače dá udělat 2-polohový bez 3. potenciálně nechtěné polohy. Pak tam vidím nějaké zpomalení, což je asi ale záměr.
Btw, opravdu je správně, že je plyn držen na 50%?
Plyn na 50%? Mám knipl v prvním let režimu plyn v druhém plyn a flap dolů na termiku, ve třetím pristani- vztlaky dolů a ailerony nahoru a na kniplu brzdy. Měl jsem tam místo reglu servo a chodí to v celém rozsahu. Nebo jsem něco nepochopil?
Vidím mix plynu a kanál 10 je v horních dvou polohách na 0 místo -100%, ale teď vidím, že se jmenuje Brzdy.
Za sebe pro přehlednost doporučuju používat konkrétní šablony mixů a jim přiřazovat konkrétní vstupy (tedy mix s názvem brzdy ovládané pákou plynu), protože mix typu Plyn má funkce, které náleží ovládání plynu a naopak může postrádat některé, které fungují pro brzdy. Lépe pak fungují i navázané mixy.
Ono to samozřejmě bude nějak fungovat vždycky, ale většinou je to nějaký skok do zdi a člověk se snadno zacyklí.
Za sebe pro přehlednost doporučuju používat konkrétní šablony mixů a jim přiřazovat konkrétní vstupy (tedy mix s názvem brzdy ovládané pákou plynu), protože mix typu Plyn má funkce, které náleží ovládání plynu a naopak může postrádat některé, které fungují pro brzdy. Lépe pak fungují i navázané mixy.
Ono to samozřejmě bude nějak fungovat vždycky, ale většinou je to nějaký skok do zdi a člověk se snadno zacyklí.
Zkusímmzítra domyslet. Některé věci ač znám to menu kompletní nazpaměť ,tak mi to není jasný. Jsem už dřívějšího data narození, ale rád bych ještě polítal, když už jsem udělal výměnu. Děkuju za vše a kouknu.