Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Flyingman
Příspěvky: 19
Registrován: sob 21. říj 2023 12:14:00

Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od Flyingman »

Ahoj vsichni,
Prosim o radu s nastavenim volnobeznych otacek motoru. Respektive hledam zpusob, jak nastaveni volnobehu dat na potenciometr. Hodnota jde samozrejme nastavit v mixu motoru, ale moznost si to aspon lehce donastavit potakem na vysilaci by bylo super. Teda jestli to vubec jde. Mam Ethos a X20S.

Diky moc,
Tomas

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 669
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od prikrylm »

A není na to u "THR mixu" nachystaná fce "Low position trim" (viz obr), kde trim pak nastavuje právě volnoběh + Throttle cut motor vypne?
image.png
Nedokážu TO nasimulovat, nevím, kde se na simulátoru hýbe trimama.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Flyingman
Příspěvky: 19
Registrován: sob 21. říj 2023 12:14:00

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od Flyingman »

Ahoj, jj to tam je. V defaultu je tam nastaveno asi 85%. Mam tam jeste nastaven trim volnobehu, takze beznym trimem by se mela menit tato spodni hodnota. Mne slo o to, jestli by se dalo touto hodnotou hybat potenciomerem. Jsem v Ethosu porad zelenac a urcite je tam mraky moznosti, ktere mi unikaji :)

Flyingman
Příspěvky: 19
Registrován: sob 21. říj 2023 12:14:00

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od Flyingman »

Teda vlastne ne, ta hodnota 85% se tyka neceho jineho. Volnobeh se nastavuje normalme trimem. Takze spis by slo o to, jestli se trim da priradit na potenciometr. Ale v nastaveni trimu jsem podobnou moznost nenasel. Taky mi neni uplne jasne, jaky je rozdil mezi trimem a subtrimem. Co se stane, kdyz se zvoli "prevest na subtrim".

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 669
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od prikrylm »

Volnoběh motoru se potenciometrem lehce posouvat dá.Tím se posune i celý kanál, což by asi vadit nemuselo, přes horní nastavenou hranici se kanál nedostane...
Vyrobil bych TO v mixeru, přidat řádek (free mix), který je ovládaný požadovaným potenciometrem (pot1?). Váhu toho řádku pak nastavit na něco jako 5%? Podle potřeby... Operation bude "Add" a výstup na kanál plynu. Pak TO celé bude jako +-těch 5%. Možná by ten dolaďovací řádek mixu mohl vypadat takto: (na obrázku je procent 6, aby TO nebyla taková nuda :) )
image.png
(Ethos rádio zatím nemaje, ověřoval jsem na simulátoru)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Flyingman
Příspěvky: 19
Registrován: sob 21. říj 2023 12:14:00

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od Flyingman »

Jj diky, to vypada docela pouzitelne, zkusim podle tve rady ;)

Uživatelský avatar
pstasek
Příspěvky: 194
Registrován: pát 26. dub 2019 21:21:55

Re: Nastaveni volnobehu pres potenciomer

Příspěvek od pstasek »

Pokud nevadí angličtina, takto mám řešený dvojí volnoběh u akrobata.

https://docs.google.com/document/d/1eqS ... sp=sharing

Pomocí Var se dá upravovat trimem jen dolní bod křivky a to v každém režimu zvlášť. Ovládání Var je možno pochopitelně i potenciometrem, nicméně nemyslím si, že by to bylo ideální z hlediska použitelnosti.

Výhodou úpravy pouze dolního bodu křivky je to, že zvýšený volnoběh neovlivňuje zbytek průběhu plynu, kdy karburátor bývá velmi citlivý na začátku.

Odpovědět

Zpět na „ETHOS“