Ethos aktualizace 1.6.0
Ethos aktualizace 1.6.0
U XE mám FW 1.5.18, ve správci modulu jsem dal verzi 3.0.1. v pohodě. Pokud chci FW 1.6.0 aktualizovat ostatní systémy ,tak verze bootloaderu 1.4.15 svítí šedě s hláškou chybí vzdálená verze. Po spuštění aktualizace všeho jede zahájení , ale nic. Co s tím. Díky Jindra.
Re: Ethos aktualizace 1.6.0
Jestlipak se dožijeme doby, kdy aktualizace frsky bude stejně snadná a 100%jako u Futaby....
Taky nám X18 a kybl prijimacu. A zatim jedu na 4.17 fw...a cekam az konečně jednou vyjde fw o kterem budou všichni psát , že je to all ok.
Zatím to tak není...plus mnoho jinych issues ...viz DIY senzory na TD prijimacích...(nechodí a nechodí?
Drzim palce...ja zatím čekam s aktualizací.
Taky nám X18 a kybl prijimacu. A zatim jedu na 4.17 fw...a cekam az konečně jednou vyjde fw o kterem budou všichni psát , že je to all ok.
Zatím to tak není...plus mnoho jinych issues ...viz DIY senzory na TD prijimacích...(nechodí a nechodí?
Drzim palce...ja zatím čekam s aktualizací.
Zdravím,díky za reakci. Jsem , již vytrénován a rovněž volím vyčkávat na průběh. Aktualizace stejně nejde provést a rf modul jsem vrátil na 3.0.0.. Zajímavé počtěni na německém fóru a moje stejná obava. Pokud se přijímač se stabilizací resetne do továrního nastavení ,jak tam popisují a obávají se nutnosti vyndání pro kalibraci po aktualizaci,tak potěš.Je tam příspěvek jedno kolegy ,co má zřejmě také desítky letadel a sdílím s ním "nadšení" nad hodinami "modelařeni" v opětovném nastavení nastavených nastavení.
Nemůže být problém "chybí vzdálená verze" v aplikaci Ethos Suite ,verzi mám 1.5.1.?
Stejné je to u druhého rádia X20Pro. Nyní vždy kontroluji PC , aplikace, FW , jelikož v minulosti potíže vyřešil správný postup, správné aktualizace. Je toho hodně, všechno si dávám do poznámek, toto ale neznám, uvidíme. Jindra.
Nemůže být problém "chybí vzdálená verze" v aplikaci Ethos Suite ,verzi mám 1.5.1.?
Stejné je to u druhého rádia X20Pro. Nyní vždy kontroluji PC , aplikace, FW , jelikož v minulosti potíže vyřešil správný postup, správné aktualizace. Je toho hodně, všechno si dávám do poznámek, toto ale neznám, uvidíme. Jindra.
Ja naštěstí používám dva systemy. Futabu pouze na letadla...a to z duvodu pravě naproste spolehlivosti a to i po updatu.
A Frsky na rc paragliding aparáty...proste tam, kde mi na tom tolik nezáleží.
O te nefunkčnosti YGE regl telemetrie na TD prijimacích melu na Rc manii. Tady to nema smysl.....
A je to prokazatelne, protoze na Archer funguje ...taky na R9.
A Frsky na rc paragliding aparáty...proste tam, kde mi na tom tolik nezáleží.
O te nefunkčnosti YGE regl telemetrie na TD prijimacích melu na Rc manii. Tady to nema smysl.....
A je to prokazatelne, protoze na Archer funguje ...taky na R9.
Ano, Ethos Suite je třeba aktualizovat na 1.6.0 ručně.
https://ethos.frsky-rc.com/
a následovat doslovně instrukce:
https://ethos.frsky-rc.com/wp-content/u ... 0Guide.pdf
1.5.1 už je hodně zastaralá a vůbec nedoporučuju ji používat ani s předchozí verzí Ethos.
Stabilizace doznala zásadních změn a pokud si nemůžete dovolit reset přijímačů do továrního nastavení a následnou rekalibraci, doporučuji zůstat na 1.5.19 s verzí modulu 2.7.0, která je naprosto stabilní a ověřená. Verze modulu 3.0.0 je přechodná a není radno na ní vůbec létat. S verzí Ethos 1.6.0 pak přejít na 3.0.1.
Pozor, pokud používáte serva Xact s telemetrií, je v 1.6.0 zásadní bug, takže počkat až na 1.6.1
"Naprostá spolehlivost" je mýstus a znám minimálně jednoho člověka, co kvůli "naprosté spolehlivosti" přešel z Futaby na FrSky.
Aneb už Futaba varuje, když slabý signál, nebo se člověk musí jen dívat na ikonku síly a odhadovat, jestli je TO ještě OK nebo ne?
Ale OK, víra může být někdy mocnější, jak technika (platí pro obě strany).

(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Dá se o tom polemizovat...ale bohatě stačí selsky rozum a podívat se kolik se toho o bambilionu problemu a issues keca na FB a Rcgroups o Futabe a Frsky.
A to, že frsky akrualizace jsou jen lehce řízený bordel, to prostě neokecáš.
Zákazníka nezajímá, že se musíš naučit být detektiv a zjišťovat co vše u frsky musí absolvovat když uděla update a najednou se zaradi do klubu prispěvovatelu dotazu na FB...
To jsem měl hlavně na mysli..
Jo a taky znam hednoho člověka co je schopen spadnout i kdyby v eru měl všechny systemy co jsou
A to, že frsky akrualizace jsou jen lehce řízený bordel, to prostě neokecáš.
Zákazníka nezajímá, že se musíš naučit být detektiv a zjišťovat co vše u frsky musí absolvovat když uděla update a najednou se zaradi do klubu prispěvovatelu dotazu na FB...
To jsem měl hlavně na mysli..
Jo a taky znam hednoho člověka co je schopen spadnout i kdyby v eru měl všechny systemy co jsou
Mimochodem .....ano, futaba pořád neposílá udaj o signálu RSSI.., ale pokud máš např čidlo od SM modelbau, tak dokáže ty 3 čárky signálu telemetrie převézt do alarmu a pak o tom,že jsi kilometr od sebe, nebo jsi dobytek co má instalaci udělanou tak skvěle, že na 200m nemáš signál nahlásit.

A v jednom souhlasím..je to jen technika...absolutní spolehlivost je opravdu mýtus...(a to z mnoha vlivů). Ale tady jsme se bavili a já to tak i chápu , o aktualizacích Frsky....a to prostě nespolehlivé a bordel je.

A v jednom souhlasím..je to jen technika...absolutní spolehlivost je opravdu mýtus...(a to z mnoha vlivů). Ale tady jsme se bavili a já to tak i chápu , o aktualizacích Frsky....a to prostě nespolehlivé a bordel je.
...říká člověk, jehož zkušenost končí s rok starou verzí. V tomto případě je problém způsoben Ethos Suite, který je 12 verzí pozadu, to prostě nemůže fungovat, když prvním předpokladem je aktualizace Ethos Suite na 1.6.0.
Za posledí rok jsem lítal většunou na poslední 1.5 verzi bez nějakých zásadních problémů a to i s docela drahými a složitějšími letadly (TD R18, komplet Xact serva, NFC Remote switch, celkem cca 50 senzorů v telemetrii, nějaké ty Lua widgety...). Vždy teda s alespoň týdenním odstupem od vydání, nikdy před závody, vždy pro jistotu s pečlivou zálohou a prostudováním changelogu a GitHubu.
1.6.0 je první major verzí se spoustou změn pod kapotou, takže se dají nějaké bugy očekávat. Oproti tomu 1.5.19 je velmi zralá a ke konci cyklu už obsahovala jen drobné fixy bugů. Nové major verze vždy vycházejí kolem začátku roku, právě mimo hlavní sezónu, aby se dalo vyřešit takové bugy, na které se mimo reálné situace nedá přijít. Určitá obezřetnost je na místě. Konzervativnější jedinci by tyto první verze měli vynechat. Celý loňský rok byl Ethos v režimu tzv. Rapid development, tzn. přinášel rychle nové funkce. Na březen letošního roku je ohlášen tzv. "Milestone release", což má být verze Ethos a firmware pro přijímače a moduly, se kterou budou rádia a přijímače chodit z továrny. Tempo vydávání updatů se má zpomalit s tím, že pre-release verze budou dostupné pro lidi, kteří jsou ochotní testovat, nebo budou potřebovat nějaké nové funkce.
Problém je, že na FB do skupiny píšou jen ti, co nějaký problém mají a drtivá většina z nich nedokáže porozumět psanému textu nebo jsou to naprostí začátečníci, co právě přešli od Spektrum nebo jiných stagnujících značek, případně jsou zvyklí na BNF. Určitá křivka učení je zde prostě nutná.
Pro zajímavost, největší Futaba owners group, kterou jsem na FB našel byla založena před 9 lety, má necelých 5000 členů. Official Frsky Ethos Group má cca 7200 členů, založena byla před dvěma lety a roste každým dnem. Na většinu dotazů tam tazatelé dostávají rychlou odpověď s řešením.
TO se zase musím zastat Graupa - kdyby FrSky vydávalo nové verze raději méně často s méně chybami a nepoužívalo k testování uživatele, mohl by FrSky vypadat v očích zákazníků lépe. Open sw se sice "takto" testují, ale pokud chce mít FrSky vlastní firmware, asi by měl ten "open" přístup malinko přehodnotit.
.. I když spousta sw se v dnešní době testuje na zákaznících... takže je TO moderní?
Ale tady by, z mého pohledu, trochu toho konzervatizmu neuškodilo.
A, jak píšeš, zkušenosti praví - nová "major" verze? Super! Tak počkám na 1.6.2, tam už budou vychytané "nové" chyby.
.. I když spousta sw se v dnešní době testuje na zákaznících... takže je TO moderní?

A, jak píšeš, zkušenosti praví - nová "major" verze? Super! Tak počkám na 1.6.2, tam už budou vychytané "nové" chyby.

(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Kdyby vydávali nové verze méně často, chyběly by nám funkce, které nyní máme, a pokud by se mělo udržet tempo, těch změn by bylo mnohem víc najednou a ve výsledku by těch chyb bylo zase mnohem víc. Jediné, jak se dá vše pořádně otestovat jsou reálné situace. Právě ten "Open" přístup je jeden z důvodů, proč je Ethos takto pružný.
Máme 18 druhů rádií, kde každé je ještě FCC/EU/IL/FLEX. K tomu nějakých přes 50 druhů přijímačů Archer a novějších, což je nějakých řádově 900 kombinací a to nepočítám ty staré. K tomu hromada senzorů, lua skriptů a lidová tvořivost v programování, daná flexibilitou Ethosu jako takového.
Jelikož už Ethos dospěl do fáze, kde ho FrSky chtělo mít, tempo přidávání nových funkcí má nyní zpomalit. Takže se vlastně děje to, po co chceš.
S poslední větou nelze nesouhlasit, dělám to tak také tak a to nejen u FrSky. Momentálně, jak jsem psal výše, 1.6.0 obsahuje pro mě zásadní bug s Xact telemetrií, takže XE zatím zůstává na 1.5.19. Do března času dost, ale klidně na tom odlétám i celou sezonu když bude třeba.
Zůstat konzervativní je svobodná volba uživatele a s příchodem nové ta stará nepřestane fungovat. Changelogy obsahují dostatek informací pro kvalifikované rozhodnutí, zda aktualizovat. A pokud něčemu nerozumím, ten selský rozum velí do toho nehrabat, když to fuguje.
Na experimenty a testování jsem si ponechal starou X20S, kterou mám už od prvních verzí Ethosu a která jede vždy na posledním, ale létám s ní maximálně bublinky a 3D tisky.
Máme 18 druhů rádií, kde každé je ještě FCC/EU/IL/FLEX. K tomu nějakých přes 50 druhů přijímačů Archer a novějších, což je nějakých řádově 900 kombinací a to nepočítám ty staré. K tomu hromada senzorů, lua skriptů a lidová tvořivost v programování, daná flexibilitou Ethosu jako takového.
Jelikož už Ethos dospěl do fáze, kde ho FrSky chtělo mít, tempo přidávání nových funkcí má nyní zpomalit. Takže se vlastně děje to, po co chceš.
S poslední větou nelze nesouhlasit, dělám to tak také tak a to nejen u FrSky. Momentálně, jak jsem psal výše, 1.6.0 obsahuje pro mě zásadní bug s Xact telemetrií, takže XE zatím zůstává na 1.5.19. Do března času dost, ale klidně na tom odlétám i celou sezonu když bude třeba.
Zůstat konzervativní je svobodná volba uživatele a s příchodem nové ta stará nepřestane fungovat. Changelogy obsahují dostatek informací pro kvalifikované rozhodnutí, zda aktualizovat. A pokud něčemu nerozumím, ten selský rozum velí do toho nehrabat, když to fuguje.
Na experimenty a testování jsem si ponechal starou X20S, kterou mám už od prvních verzí Ethosu a která jede vždy na posledním, ale létám s ní maximálně bublinky a 3D tisky.
Já vidím ETHOS rádií 5 (+ 2 "historická" X12S a X10) s teoretickou možností 2 (3) možných vysílacích modulů +- 3 druhy senzorů. Ale tohle se přece nedá kombinovat. Není nic takového, jako jeden produkt na každou kombinaci Tx-modul-Rx.
Zdravím, tak to shrnu. Od podzimu jsem měl u XE FW 1.5.18 a modul 3.0.0. Létal jsem v pohodě. Modely pěna po Yaka 33% benzin. Nezaznamenal jsem nejmenší problém při lítání. Nyní čtu RF 3.0.0. nelétat, no zajímavé, vrátit na 2.7.0. ? Jinak k původní otázce ,nešla provést aktualizace - chybí vzdálená verze. Jednoduché vysvětlení , vzal jsem jeden ze svých PC, kde mám Ethos Suite, nepoužívám ho často a tam byla verze Ethos Suite 1.5.1. hloupost, ale stane se, nedošlo mě stáří verze Ethos Suite, jelikož momentálně řeším právě přechod Ethos 1.6.0. a čtu zde info ohledně telemetrie na servech Xact a nutnosti znova zkalibrovat stabilizované přijímače.
Mužeš mně, neletajícím se 50 senzory ...vysvětlit, na co je dobré mít 50 senzorů a jaké to že vlastně jsou?pstasek píše: ↑ned 12. led 2025 23:49:22...říká člověk, jehož zkušenost končí s rok starou verzí. V tomto případě je problém způsoben Ethos Suite, který je 12 verzí pozadu, to prostě nemůže fungovat, když prvním předpokladem je aktualizace Ethos Suite na 1.6.0.
Za posledí rok jsem lítal většunou na poslední 1.5 verzi bez nějakých zásadních problémů a to i s docela drahými a složitějšími letadly (TD R18, komplet Xact serva, NFC Remote switch, celkem cca 50 senzorů v telemetrii, nějaké ty Lua widgety...). Vždy teda s alespoň týdenním odstupem od vydání, nikdy před závody, vždy pro jistotu s pečlivou zálohou a prostudováním changelogu a GitHubu.
image.png
1.6.0 je první major verzí se spoustou změn pod kapotou, takže se dají nějaké bugy očekávat. Oproti tomu 1.5.19 je velmi zralá a ke konci cyklu už obsahovala jen drobné fixy bugů. Nové major verze vždy vycházejí kolem začátku roku, právě mimo hlavní sezónu, aby se dalo vyřešit takové bugy, na které se mimo reálné situace nedá přijít. Určitá obezřetnost je na místě. Konzervativnější jedinci by tyto první verze měli vynechat. Celý loňský rok byl Ethos v režimu tzv. Rapid development, tzn. přinášel rychle nové funkce. Na březen letošního roku je ohlášen tzv. "Milestone release", což má být verze Ethos a firmware pro přijímače a moduly, se kterou budou rádia a přijímače chodit z továrny. Tempo vydávání updatů se má zpomalit s tím, že pre-release verze budou dostupné pro lidi, kteří jsou ochotní testovat, nebo budou potřebovat nějaké nové funkce.
Problém je, že na FB do skupiny píšou jen ti, co nějaký problém mají a drtivá většina z nich nedokáže porozumět psanému textu nebo jsou to naprostí začátečníci, co právě přešli od Spektrum nebo jiných stagnujících značek, případně jsou zvyklí na BNF. Určitá křivka učení je zde prostě nutná.
Pro zajímavost, největší Futaba owners group, kterou jsem na FB našel byla založena před 9 lety, má necelých 5000 členů. Official Frsky Ethos Group má cca 7200 členů, založena byla před dvěma lety a roste každým dnem. Na většinu dotazů tam tazatelé dostávají rychlou odpověď s řešením.
To, že sem dáš fotku akrobata na benzínový motor asi znamená ,že to je něco extra složitého a ideově vzdáleného běžnému lítači s rcpara a F5J?

Ale , neboj já tě chápu..prostě ti nevadí a s každou aktualizací jsi smířený, že se muže něco podělat..a tak jsi ve střehu, máš načtené kde co o Frsky systemu...
Já bohužel nemám tolik chuti se s tím srát...mám chuť aktualizovat, ale tak , aby to bylo za prvé rychlé, jednoduché a nic to nevykurvilo na přijímačích, uložených modelech, nastavení telemetrie atd...prostě jsem pak nemusel zkoumat, kde se stala chybka. Proto lítám zatím..verzi. fw 4.17
A asi to i dlouho tak zustane...uvidím co budu od Frsky v budoucnu potřebovat. Prozatím mi X18 na to co mám stačí.
A na to ostatní T32MZ a jako záložní T18SZ.
Ano, s verzí 1.5.19 vrátit modul na 2.2.7 (omlouvám se, posledně jsem se překlepl), což je poslední verze před začátkem přechodu na 1.6.0. Neznamená to, že na 3.0.0 by se mělo spadnout, ale je tam jinak řešen fail-safe a kombinované VFR, se kterým počítá až 1.6.0. Případně by tam mohla ještě nějak jinak zlobit telemetrie. Verze 3.0.0 už očekává aktualizované TD/TW/AP přijímače, viz readme.
1.6.1 už je těsně před vydáním, ale myslím, že není kam spěchat.
1.6.1 už je těsně před vydáním, ale myslím, že není kam spěchat.
Jen X20 je 8 různých variant Ethos binárek, to vše krát 3 (FLEX/EU/IL)... poslední release obsahuje 93 souborů viz GitHub. Ona X20 PRO AW je úplně jiné rádio než stará X20.
Je tam TD R18 + TD MX, čili:
RSSI 2.4G, RSSI 900M, 2x VFR pro každé pásmo, výkon R9M
RX (ID přijímače ze kterého přichází telemetrie)
Napětí Baterie 1, Baterie 2, Proud, který přijímač saje a ADC2 (nepoužíván)
Dále 8x Xact servo, každé hlásí:
Proud, Napětí, Teplotu, Status
Vypočtený senzor Max proud, ukazuje proud nejzatíženějšího serva, tzn. pokud se nějaké servo kříží, tak tento senzor to ukáže - pro rychlou předletovou kontrolu, že jsou serva v pořádku.
Dále AR T-Switch, což je zároveň IBEC (odpadá extra baterka na zapalování) a předává info o motoru:
RPM, 2x teplota (válce)
Ne, že bych na něco čuměl za letu, ale při předletové kontrole vidím, že mam nabité baterky, že jsou proudy na servech v normě, nepřehřívají se, není na nich úbytek napětí, který by značil problém v kabeláži nebo elektronice serv. Otáčky a teplota motoru se hodí při ladění, volbě vrtule a také jako potenciální předzvěst případných potíží, než bude pozdě.
Pokud mohu ,tak např. u jetu na edf v rámci telemetrie a senzorů používám údaje o servech Xact před letem , 8 serv teplota, proud, napětí a status, bežné údaje z telemetrie o signálu, napájení, proudu atd. za letu. Pohon 12- 16 s napětí na článcích jednotlivě- za letu, upozornění na článek s nejmenším napětím. Hlášení na pokles napětí při max. výkonu, hlášení napětí opakovaně o vhodnosti přistání a následně nutnosti přistání - baterie vybitá. Za letu sledovat 12 čísel o napětí baterie moc nejde, ale rádio řekne vše potřebné. U Neuronu malý plnotučný akrobat na 6s 30-pólový motor 800W na kilo spotřeba, otáčky,
proud, napětí články, serva stav ,ale hlavně ladění pře LUA a jěšte co je nejlepší nastavení maximálního proudu, který esc pustí. Mám elektro acro 2,7m,
¨2,4, nyní ladím jet na edf esc 300A 16s 14,5 kg a zde chystám senzor rychlosti pro nastavení přistání. U benzinu 120 kontrola serv, servo plynu kontrola - k nezaplacení. Ještě jsem neměl v ruce měření průtoku , ale loňi jsem přistál s Yakem 15kg na výpary v nádrži, taky by se hodilo. Po zvyknutí je to velice příjemné a pro hlášení mám vybráno to nejpodstatnější, předletová příprava - kontrola výborný, zvlášť když v jeden den má dvě rádia a tři druhy letadel na střídačku. Za tu námahu s laděním mě údaje z telemetrie a senzorů stojí.Jindra.
proud, napětí články, serva stav ,ale hlavně ladění pře LUA a jěšte co je nejlepší nastavení maximálního proudu, který esc pustí. Mám elektro acro 2,7m,
¨2,4, nyní ladím jet na edf esc 300A 16s 14,5 kg a zde chystám senzor rychlosti pro nastavení přistání. U benzinu 120 kontrola serv, servo plynu kontrola - k nezaplacení. Ještě jsem neměl v ruce měření průtoku , ale loňi jsem přistál s Yakem 15kg na výpary v nádrži, taky by se hodilo. Po zvyknutí je to velice příjemné a pro hlášení mám vybráno to nejpodstatnější, předletová příprava - kontrola výborný, zvlášť když v jeden den má dvě rádia a tři druhy letadel na střídačku. Za tu námahu s laděním mě údaje z telemetrie a senzorů stojí.Jindra.
Díky za odpověď, dal jsem u 1.5.19 modul zpět 2.2.7. a počkám, ještě je čas na nějaký větší lítání. Ethos Suite jsem dal 1.6.0 a vypadá to zajímavě, líbí se mě to.Jindra.
S tím jsem také koketoval, ale moc se mi to neosvědčilo. Bohužel to představuje potenciální překážku v palivové cestě, zhoršuje natahování paliva když je suchý karburátor, volnoběh to stejně neregistruje a nějaké pulzy začaly čítat až od půlky plynu, nicméně ani na to se nedalo moc spolehnout. Navíc nebylo úplně šťastně řešeno nulování (reset přes Lua skript po natankování).
U benzínových modelů používám stopky s odpočtem, start podmínka je zapnuté zapalování a proporcionální zdroj stopek je plynový kanál. Reset stopek je s náběžnou hranou zapnutí zapalování (Edge), takže na to vůbec nemusím myslet. Nastavuju si stopky tak, aby mi zbývala zhruba 1/3 nádrže. Není to absolutně přesné, ale je to celkem spolehlivé právě díky závislosti na poloze plynu.
Ten incident s prázdnou nádrží měl jednoduchý mechanismus. Zbyl mě poslední benzín, natankovaná nádrž na cca 3/4. Resetované stopky s odpočtem , mám nastaven rozběh na páku plynu hned nad minimem a utvrzení, že nemám plnou - přistanu dříve. Po pár minutách jsem se již automaticky spoléhal na nastavený čas k tomu pár ostřejších obratů a rezerva byla pryč. Přistání naštěstí OK, filc suchý rezerva jen v hadičce.