Ahoj všem. V posledních dvou dnech jsem řešil tuto problematiku. Jeden knipl ovládá dva kanály (levý a pravý motor). Druhý knipl slouží k zatáčeni. Takže křivka pro řádek řízení v každém kanálu je jasná. U levého motoru v -100 je hodnota -100 jinak nula, u pravého motoru je všude nula, jen v +100 je hodnota výstupu -100.
Problém nastává v tom, že když jedete rovně dopředu třeba na 50% kanálu a dáte plný levý, tak najednou se levý pás zpomalí a začne se otáčet na druhou stranu. Což je nechtěná vlastnost, toto ty tanky neuměly. Trápil jsem se s tím opravdu dlouho, ale dnes mi to docvaklo. Využít násobení dvou řádků v mixéru a výsledek se odčítá od hodnoty pojezdu.
No blbě se to vysvětluje, tak zde video
Možná by bylo názornější zveřejnit .otx. Jestli není tajné. (Jsem zvědavý)
Jako že reálný tank "zařadil" vpřed nebo vzad a pásy se pak mohly otáčet jen tímto směrem a pás se "připíná" spojkou, případně brzdí? Tzn nemůže se jeden pás točit obráceně jako tendruhý?
To by mohl být pěkný příklad na OTX.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Dle všech informaci se domnivam, ze jsi zaradil dopredu a rajcaky jsi jednotlive pasy "odbrzdoval", nebo tak nejak bych to specifikoval. Nicmene presne jak pises a takhle to funguje ve videu. Jen s rozdilem, ze neradis, ale jen pohybujes kniple dopredu dozadu. Jelikoz to na dva kniply kluci nechteji, jako klasicke rajcaky, tak je to takto
*.otx myslis konkretne co? Soubor modelu nebo neco jineho?
Popisuješ to, Romane, velice dobře a hlavně blbuvzdorně. pustil jsem si to video, pak na chvilku zastavil, naťukal do stroječku, pustil, zastavil, naťukal ... za chvilku to bylo hotové a mám z toho fakt radost. Protipohyb pásů mělo jen pár tanků - většina uměla jen přibržďovat pásy a tím zatáčet. Původně se mi i líbilo, že se tank otočil na místě pomocí protipohybu ( což je běžné u lodí ), ale když to můžu mít maketové, tak proč ne, že ?
Mockráte děkuji. Snažím se, ať je to pichopitelné, ač si myslím, že vysvětlovat moc neumím
Právě jsme to řešili s jedním modelářem, který má právě T-34 jak to ve skutečbosti bylo. Shlédli videa, dotázali se zkušenějších a měli jsme jasno, pak už bylo to jen vymyslet a napípat
*.otx myslis konkretne co? Soubor modelu nebo neco jineho?
.otx je když vyrobíš zálohu rádia v Companion a vzniklý soubor, stačí s jedním modelem, se uloží do souboru, který se pak dá otevřít v Companionu.
A nebo, jak jsem vyšťoural, se v případě "Horus-like" rádií vezme z SD karty adresář MODELS a RADIO, zabalí se do zipu a zip přípona se vymění za "otx". Takový soubor se pak dá otevřít v Companionu.
Jsem by líný to pípat podle videa, tak to teda zkusím....
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Ale jo, ale tak nějak jsem si vypěstoval averzi vůči videonávodům. Takto krátké je OK, to si člověk zapamatuje. V těch delších se pak strašně špatně hledá, zlvášť , když člověk hledá nějakou konkrétn zmínku...
...tak nějak jsem si vypěstoval averzi vůči videonávodům. ...
Musím tě podpořit, jsem na tom stejně. Vytvořit otx je i mnohem rychlejší, ušetří to čas všem kdo o to má zájem a nikdo nemůže udělat chybu při opisování. Tak nevím, proč nevyužívat prostředky, které všichni máme k dispozici. (Řešení je ale pěkný )
To bych rad oponoval. Dost lidi mi teda pise, ze by ty ruzne funkce a nastaveni chteli vysvetlit. Proto videa Alespon musi i Ti lide proto neco udelat, ne jen ctrl+c a ctrl+v
Mě zase videonávody (pokud nejsou rozvláčné) nevadí. Suchá data když budu prolézat bez komentáře, tak nemusím pochopit proč to či ono, může v tom být nějaká finta atd... Ve videu to autor okomentuje, na fintu upozorní, ...
Nelam si s tím hlavu, ono to zase tak důležitý není (když už jsem to i já z toho chlupatýho displeje rozluštil )
Moc jsem to netestoval (možná i blbě pochopil), ale nestačily by ty křivky jen dvě? Ještě jsem z toho pochopil, že jeden pás dopředu a druhý dozadu, pro otáčení na místě, je asi nežádoucí.
Videonávody mají pro mě mnohem větší význam: Chtě-nechtě si přitom napípání nějaké části uvědomím a pochopím. A hlavně je důležité, že když udělám chybu, musím na ni přijít a to je velmi důležité. Při jednodušším nahrání přímo ze souboru sice ušetřím čas, ale nic z toho nepochopím a to považuji za sice pohodlné, ale nic nového nepřinášející.
ellet: No to nevím. Upřímně jsem nezkoušel negovat křivku, hlavně ani nevím kde
Nicméně pokud si dobře z matematiky pamatuji, když zneguješ bod v souřadnicích -100:-100 nebude z něj bod v +100:+100? Pokud ano, je to nežádoucí