Redundance přijímačů i napájení

prikrylm

Re: Redundance přijímačů i napájení

Příspěvek od prikrylm »

U ACCESS je (tuším) hodnota "slabého" signálu kolem 35 dB/m, kritický kolem 32 dB/m

Pak by mohl útlum signálu vypadat nějak takto:
829b69f1-e807-4faa-b1b0-9b3bde0157bc.png
pro "slabý signál" je (v tomto odhadovaném případě!) vzdálenost někde kolem kilometru.

Není tam někde hodnota kvality signálu (tuším výše zmíněné VFR)? Ta je podle mě poněkud více vypovídající...
---

Trochu odjinud - nešlo by na větší modely instalovat nějaké "reflektory", či rezonátory, které by v podobě třeba nalepených alobalových proužků, či hliníkových tyčinek někde na žebrech odrážely signál z rádia, když je model nevhodně orientovaný? Samozřejmě by se musela poloha nějak aspoň trochu rozumně napočítat, aby TO naopak signál neoslabovalo.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Našel jsem volný překlad z fora Rc network. Poměr % a dB. Jestli se dnes dostanu lítat, dám na displej hodnoty co to umí a uvidím, co tam bude

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Tak porovnání síly signálu na 2.4 a 900 je minimální. Jenom stále nechápu co s tím chtěl autor říct - myslím dosah až 10km. S těmi hodnotami co to ukazuje je to něco z říše snů. Jedině že by 10dB stačilo alespoň na 3km. 100dB je pouze s vysílačem u modelu. Potom už to leze rychle dolů se vzdáleností. Možná kdo to používá v dronech může říct kolik má na větší vzdálenost. Já už bych měl od 400m strach. No a to není dneska například u větších větroňů nikterak přehnaná vzdálenost - výška.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Úplně nerozumím reakci,
~400m (odhadovaná vzdálenost) jsem lítal i (jak jsem později zjistil) s utrženou anténou vysílače s ACCST, kdy rádio sice "vřískalo", ale model se řídit dal bez zjevných výpadků (uhlíkový F3K). Navíc přijímač byl X4R, což není žádná exkluzivita.

ACCESS nabízí lepší (odolnější?) protokol a přijímače s ním fungující jsou také o kus lepší (citlivější), takže mít strach ze 400m mi přijde zbytečné. Pokud se hodnoty intenzit signálů jeví "podivné" zkusil bych zkontrolovat antény, jak na rádiu tak na přijímači.

Napadá mě: jak vlastně zkontrolovat funkčnost antény jinak jak fyzicky pohledem?

Možná, pokud má rádio interní anténu, tak zkusit ještě anténu externí (pokud je ta možnost).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Mám dvě Era. Jeden přijímač tdr6 a tdr12. Antény přijímače uložený koncema mimo trup,vyjma 900. Jde o to, jestli se zabývat těmi čísly co to ukazuje má vůbec nějakou cenu. Mám nastaveno ve vysílači na 35db upozornění a ještě se to nestalo. Třeba to spadne na těch 45 a potom už se to téměř nebude měnit. Pokud by mi tu někdo napsal, že byl ve vzdálenosti 900m a stále měl např. 70db, tak mi je jasný,že je někde chyba. Jenom mi nesedí uváděný dosah( 10km) při tak velkém poklesu signálu se vzdáleností. Nepotřebuju 10km,ale rád bych měl jistotu, že pokles signálu je úměrný ke vzdálenosti a samozřejmě uvedenému dosahu. Jakousi další anténu na vysílač nebylo nutné přidávat u daleko starších vysílačů a 2.4 fungovala bez nějakého vymýšlení. U Multiplexu jakási indikace přez telemetrii byla, sice v %, ale také to bylo zajímavé. Byl jsem 400m od sebe, hlásilo to 75% a letěl jsem 80m nad sebou a bylo tam 40%. Nikdy jsem ale neměl problém.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Nezapomeňte, že RSSI v dB je logaritmická veličina. Když to zjednodušíme, ve volném prostoru signál padá o 3 dB se čtvercem vzdálenosti, čili ze začátku padá opravdu rychle a co 3dB pokles, to dvojnásobek vzdálenosti. V praxi do hry ještě vstupuje vliv okolí, počasí atd...

Za nízké RSSI se považuje 35 dB, za kritické 32 dB, kdy pokud mám 35 dB na kilometru, tak 32 by mělo být za ideálních podmínek ve volném prostoru ve dvou. Pod 32 dB většinou dochází k Failsafe, protože se signál dostane pod hranici šumu.

Pro nás zásadnější veličinou je kvalita signálu (VFR) a ta určuje počet paketů, u kterých souhlasí CRC (kontrolní součet) a tudíž se přenesly správně. Počítá se počet správně přenesených paketů z posledních 100, čili se o hodnotě dá vyjádřit v procentech. Ještě bezpečná hodnota je okolo 50%, ale i při nižších hodnotách ještě stále řídíme, jen začíná být odezva trhaná. VFR hlášení nastane v případě TD přijímačů pouze, pokud přijdeme o obě pásma, aby nás to zbytečně nestrašilo.

Typicky se v našich podmínkách (868MHz @ 25mW, 2,4G FSK @ 100mW) dá mluvit o dosahu okolo 5 km, pokud jsou TX a RX antény paralelně.

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Tak dneska další měření za letu. Hodnoty to zapsalo následovné:
2.4RSSI min.30dB, 2.4G VFR min.59dB,
900M RSSI min 22dB, 900M VFR min 85%
Vzdálenost max odhadem 400m o výšce 150m

Nevím přesně která hodnota co znamená, kdyžtak dohledám, ale je to kritický (hlavně 30dB a 22dB)
Děkuji za jakékoli zhodnocení. J.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Minimální hodnoty nemusí moc strašit, můžou to hodnoty v případě, kdy je anténa (jsou antény) v extrémně nevýhodné poloze a povětšinou taková situace netrvá dlouho. Nízké hodnoty ještě "systém produkuje" v případě, že je letadlo už na zemi někde (např) 20m daleko v trávě (asi není tento případ).

Pokud se informace zapisují do rádia (SD, interní flash), leze si hodnoty prohlídnout v čase. Ať už přímo v rádiu (někde jsem na TO viděl nějaké to LUA) nebo v PC - tady přímo nějaký "log viewer", teoreticky Companion, nevím, jestli logy neumí prohlížet přímo ETHOS Suite.

Při pohledu na průběh hodnot v čase by mělo být jasnější, jak moc jsou ty minimální hodnoty problém.
(RSSI - intenzita přijatého signálu, VFR - kvalita signálu - i relativně slabý signál může být kvalitní)

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Ethos má prohlížeč logů přímo vestavěný. Stačí příslušný log z letu najít pomocí Sys/Prohl. souborů a dát zobrazit. Stisk levého tlačítka a točení kolečkem zároveň funguje jako zoom kolem kurzoru, konkrétní hodnota v čase se zobrazí vpravo.

Během typické IMAC sestavy na vzdálenost cca 700m - 1 km mám u TD R18 minimální RSSI kolem 36 dB, pravděpodobně se jedná o situaci, kdy je anténa natočena "null" bodem, pravděpodobně během střemhlav výkrutu ve velké vzdálenosti. V daném momentě však zasahuje správně natočená 2.4GHz anténa, jejíž RSSI je 48 dB, což je hromada. To platí i pro nejnižší RSSI na 2,4G, kde je 31 dB (potenciálně kritická hodnota) nicméně 900M zde má 65 dB.

V modelu je ještě redundantní TD MX, jehož telemetrie se nezaznamenává, dokud nedojde k fail-safe na primárním přijímači. Antény redundantního přijímače jsou o 90° pootočené proti primárnímu přijímači.
image.png
image.png

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze“