RX do šachty Taranisu
RX do šachty Taranisu
Tak jsem si udělal destičku pro vložení přijímače do šachty Taranisu (Taranis 9XD PLUS 2019 - OpenTx 2.3.5) pro funkci bezdrátového propojení učitel-žák. Pro sichr jsem vložil do napájecí větve odpor 12 Ohm, a do větve CPPM 560 Ohm. Mastavil externí modul na OFF a Trenér na Učitel/CPPM Modul. Ve Spec.Funkcích mám zapnuto Trenér, páky.
Vůbec mě nenapadlo, že by to nemělo fungovat a - nefunguje. PPM z přijímače jede - po připojení na DSC konektor to funguje. Nějaký nápad? Mě zrovna nic nenapadá...
Přikládám obrázek přípravku, právě spájeno, ješrě "neumyto" (poškození nějakými zkraty je málo pravděpodobné, nelezl jsem tam).
Vůbec mě nenapadlo, že by to nemělo fungovat a - nefunguje. PPM z přijímače jede - po připojení na DSC konektor to funguje. Nějaký nápad? Mě zrovna nic nenapadá...
Přikládám obrázek přípravku, právě spájeno, ješrě "neumyto" (poškození nějakými zkraty je málo pravděpodobné, nelezl jsem tam).
Re: RX do šachty Taranisu
Vyzkoušel jsem PPM in v šachtě a funguje mi (X9D+ ne2019 OTX 2.3.7). Napadlo mě, jestli ten PPM není invertovaný.
Jde ti PPM na druhý pin shora, takže jakoby úplně std servo konektor - + S, žejo? (celý konektor je [s.port] [GND] [VCC] [PPM/S.bus/serial in] [PPM/serial out] )
Odpor na napájecí napětí není úplně "košer" řešení, i když (pokud má přijímač konstantní odběr (má?)) asi může fungovat. Ale vzhledem k ceně přijímačů bych se asi přiklonil, když už ne k DC-DC (dá se sehnat za 40Kč), tak aspoň odpor zenerka. Případně použít přijímače, které těch 8,5V snesou.
---
Bezdrátově mám ozkoušený s.bus, kdy jako vstup slouží stejný pin jako pro variantu PPM. s.bus bude mít podle mě lepší odezvy.
Používám přímo napojený XM+
Jde ti PPM na druhý pin shora, takže jakoby úplně std servo konektor - + S, žejo? (celý konektor je [s.port] [GND] [VCC] [PPM/S.bus/serial in] [PPM/serial out] )
Odpor na napájecí napětí není úplně "košer" řešení, i když (pokud má přijímač konstantní odběr (má?)) asi může fungovat. Ale vzhledem k ceně přijímačů bych se asi přiklonil, když už ne k DC-DC (dá se sehnat za 40Kč), tak aspoň odpor zenerka. Případně použít přijímače, které těch 8,5V snesou.
---
Bezdrátově mám ozkoušený s.bus, kdy jako vstup slouží stejný pin jako pro variantu PPM. s.bus bude mít podle mě lepší odezvy.
Používám přímo napojený XM+
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Díky za reakci a za potvrzení kam připojit PPM. Ano mám to tak. Impulzy z RX jsou z plusu k zemi (říká osciloskop) a otočit jsem to nezkoušel. Když to ale připojím k DSC konektoru, tak to normálně pracuje. Odpor v napájecí větvi je jen sichr proti "třesu rukou" a případnému maléru v levném přijímači, jeho hodnota se v napájení prakticky neprojeví a RX je bez telemetrie. Jinak napájecí napětí vyhovuje. Zkusil jsem i s.bus a je to stejný. Zkontroloval jsem i pulzy za odporem (na pinu pro modul), je to OK.
Dočetl jsem se ale znepokojující informace na webech. Asi je to "zazděný" u vysílačů s ISRM, lidi pájí dráty k DSC konektoru, modul od Aloft má taky problém...
Mám Horus X10 a v Companionu jsem viděl u Taransu v menu volbu Master/CPPM Module, Master/SBUS Module a to byl jeden z důvodů proč jsem ho koupil. No, tak to v menu mám...
Já to potřebuju jen minimálně a určitě si poradím (můžu taky použít BT, v režimu Horus - žák, Taranis - učitel, to funguje) , jen z toho nemám radost. Na druhou stranu, třeba s tím FrSky něco udělá.
Dočetl jsem se ale znepokojující informace na webech. Asi je to "zazděný" u vysílačů s ISRM, lidi pájí dráty k DSC konektoru, modul od Aloft má taky problém...
Mám Horus X10 a v Companionu jsem viděl u Taransu v menu volbu Master/CPPM Module, Master/SBUS Module a to byl jeden z důvodů proč jsem ho koupil. No, tak to v menu mám...
Já to potřebuju jen minimálně a určitě si poradím (můžu taky použít BT, v režimu Horus - žák, Taranis - učitel, to funguje) , jen z toho nemám radost. Na druhou stranu, třeba s tím FrSky něco udělá.
U X10 sem to tehdy NErozchodil, v X9E ano, jak je na tom X10 teď netuším, třeba se něco změnilo, ale už jsem nad tím dál nebádal.
U X10 je to jasný, tam to není ani v menu, ale u Taranisu to v menu je a u starších Taranisů to funguje. Já už to neřeším, je to tak jak se to povedlo a musíme se přizpůsobit. 

Zdravim,
chtel bych se zeptat, jestli je mozne mit pripojeny zaroven SBUS RX (pro bezdrat ucitel/zak) a k tomu jeste Multimodul TX? Budou fungovat zaroven?
Ucitel/zak pouzivam hodne casto, a ted bych rad poridil nejaky multimodul kvuli DSMX/DSM2
Diky.
chtel bych se zeptat, jestli je mozne mit pripojeny zaroven SBUS RX (pro bezdrat ucitel/zak) a k tomu jeste Multimodul TX? Budou fungovat zaroven?
Ucitel/zak pouzivam hodne casto, a ted bych rad poridil nejaky multimodul kvuli DSMX/DSM2
Diky.
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Pravdepodobne ano, SBUS in je jiny pin nez PPMout takze by se to nemuselo prat
Já na novém Taranisu X9D Plus SE 2019, připojit přijímač přes S.Bus neumím 

Ani přes sériový port? Mám teď v ruce jiné rádio, co má sériový port a přes něj se mi zatím s.bus rozhodit nepodařilo, i když naklikat se dá...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Naklikat taky můžu Master/SBUS jenom to nefunguje, o seriovém portu nevím, je ale podezřelé, že kompetentní a problematiky znalí se k problému nevyjadřují.
(Ani na RCG, údajně jsou všichni vázání "přísahou"...
...a poznámka u Aloft Linkeru taky není povzbuzující: )
(Ani na RCG, údajně jsou všichni vázání "přísahou"...

- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Drzi to nastaveni? protoze jsem nasel toto
https://github.com/opentx/opentx/issues/6940
melo byt vyreseno v 232
https://github.com/opentx/opentx/issues/6940
melo byt vyreseno v 232
Nemůžu to teď řádně znovu ověřit, ten příspěvek z odkazu jsem četl koncem května a tam jsem chybu neobjevil.
Aloft u svého linkeru píše, že nefunguje s Horusy a rádii s ACCESS.
(Reaguji trochu opožděně, v létě se k netu dostanu jen občas.)
Aloft u svého linkeru píše, že nefunguje s Horusy a rádii s ACCESS.
(Reaguji trochu opožděně, v létě se k netu dostanu jen občas.)