GR8
- juraj.jurej
GR8
GR8 má nové vário, ale udávajú rozsah merania rýchlosti stúpania resp. klesania iba +- 10 m/s. Nieje to chyba? Alebo nieak inak myslené? To je na bežné lietanie velice málo. Chcelo by to min. rozsah 20-30 m/s.
FrSky Tandem X20
Re: GR8
Moc to není, ale je to do větroně, kde mě zajímají hlavně hodnoty kolem nuly. Pro mě je to teda dost, asi jsem dost skromnej. Máš to do rakety?
Větší hodnoty lze dopočítat z logu (a šlo by i pomocí lua a zobrazit), teda pokud rozumně stíhá senzor výšku.

- juraj.jurej
No rakety nemám a ani dokonca hotlinery, ale obyčajný Heron my stúpa max cca. 12 m/s, F5J 10 m/s. "Ale je to do vetrone" hotliner nieje vetroň? Tam je bežných 20 m/s a viac. Skrátka je to málo. G-RX8 má 16,7 m/s. Pokiaľ ma nebude niečo moc omedzovať ostanem pri ních.
FrSky Tandem X20
Jak to má motor, tak to není větroň. 
Ono je to vario primárně indikátor stoupavých proudů. Jestli letíš směrem nahoru na vrtuli, nebo dolů gravitací, to vidíš, to nemusí nikdo indikovat.
A stoupavé/klesavé proudy nad 10 m/s jsou na větroně už celkem extrém. Takžed +-10m/s zase bude citlivější na drobné rozdíly...
Hrubší stoupavosti si můžeš případně dopočítat.

Ono je to vario primárně indikátor stoupavých proudů. Jestli letíš směrem nahoru na vrtuli, nebo dolů gravitací, to vidíš, to nemusí nikdo indikovat.
A stoupavé/klesavé proudy nad 10 m/s jsou na větroně už celkem extrém. Takžed +-10m/s zase bude citlivější na drobné rozdíly...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Přesně tak to chápu i já.prikrylm píše: ↑pát 27. lis 2020 8:00:17Jak to má motor, tak to není větroň.
Na druhou stranu, v OpenTx by mohla být cesta k většímu rozsahu přidáním další možnosti výpočtu v "Calculated" senzorech, moc práce by to nedalo. Jen číst hodnotu v určitých časových intervalech a od hodnoty aktuální odečíst hodnotu předchozího měření (rozdíl výšek za čas). Musel by se o to ale někdo zasadit.
Nedalo mně to a napsal jsem skript. Lze zobrazi aktuální hodnotu stoupání, maximální hodnotu stoupání a maximální hodnotu klesání (lze to použít i pro jiná čidla, třeba měřit průtok). Měl bych to prvně trochu otestovat (v simulátoru to není ono), ale to se doma blbě dělá a venku je na mě už zima. Tak nevím.
Mám házedlo (bez motoru) a stoupá i přes 30m/s

Přijímač G-RX6 s ACCESS 2.1 to reguleně ukazuje na displeji vysílače.
Jestli se dobře pamatuji, tak dřív se stejným přijímačem, ale na ACCST to ukazovalo maximálně 20m/s, do dvaceti postupně a když jsem se do toho opřel, tak pořád už jen dvacet, ale z logu šlo vyčíst, že to bylo víc.
- juraj.jurej
To by mohla byť cesta. Dajte dotaz na OpenTX, keď už máte taký dobrý nápad. Len som zabudol že Rx ARCHER GR8 je ACCESS a ten v OpenTX s novým Hrusom X20 zatiaľ nebude.ellet píše: ↑pát 27. lis 2020 9:46:03Přesně tak to chápu i já.prikrylm píše: ↑pát 27. lis 2020 8:00:17Jak to má motor, tak to není větroň.
Na druhou stranu, v OpenTx by mohla být cesta k většímu rozsahu přidáním další možnosti výpočtu v "Calculated" senzorech, moc práce by to nedalo. Jen číst hodnotu v určitých časových intervalech a od hodnoty aktuální odečíst hodnotu předchozího měření (rozdíl výšek za čas). Musel by se o to ale někdo zasadit.
Ale ja viem, že to už nieje vetroň, keď to má motor. Nemusíte ma hneď chytať za slovíčko

Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne pát 29. led 2021 6:57:09, celkem upraveno 3 x.
FrSky Tandem X20
- juraj.jurej
Keď sa tak na to pozriem vašimi očami, tak ani vetroň vlečený motorovým lietadlom už nie je vetroň, lebo nevyužíva len svoju kynetickú energiu pre let?
Po vypnutí už je to vetroň.
Ale inak rozumiem, len aby reč nestála :

Po vypnutí už je to vetroň.
Ale inak rozumiem, len aby reč nestála :

FrSky Tandem X20
- juraj.jurej
Ale k veci.
Mne je málo 10 m/s aj pre F5J. Napr. pri ladený (meraní) pohonu. Stúpanie 7 m/s je minimum na dosiahnutie predpísanej výšky. Ja budem teraz meniť motor na jednom F5J 100" a tam by malo vychádzať stúpanie priemerne cca. 12 m/s (pri plním aku. 14 m/s). Tam by také vario nevyhovovalo. A rátať to v teréne s logu je asi nezmysel. Ale najskôr by ten Rx GR8 bolo treba otestovať v reále. Ja nemám teraz ACCESS tak nemám ako. Ale ak to má merať iba do 10 m/s tak je to iba zase pre mňa mínus na prechod pre ACCESS . Ale dôležité bude čo na to ETHOS. Možno tam to bude merať do 20 m/s (nieakým prepočtom) Možno to p. Urbanek posune, keď tak FrSky testuje ETHOS nech majú čo najviac vecí vychytaných.
Mne je málo 10 m/s aj pre F5J. Napr. pri ladený (meraní) pohonu. Stúpanie 7 m/s je minimum na dosiahnutie predpísanej výšky. Ja budem teraz meniť motor na jednom F5J 100" a tam by malo vychádzať stúpanie priemerne cca. 12 m/s (pri plním aku. 14 m/s). Tam by také vario nevyhovovalo. A rátať to v teréne s logu je asi nezmysel. Ale najskôr by ten Rx GR8 bolo treba otestovať v reále. Ja nemám teraz ACCESS tak nemám ako. Ale ak to má merať iba do 10 m/s tak je to iba zase pre mňa mínus na prechod pre ACCESS . Ale dôležité bude čo na to ETHOS. Možno tam to bude merať do 20 m/s (nieakým prepočtom) Možno to p. Urbanek posune, keď tak FrSky testuje ETHOS nech majú čo najviac vecí vychytaných.
FrSky Tandem X20
Tak jsem napsal pár řádků lua scriptu pro výpočet (skoro) neomezené hodnoty stoupání a klesání. Každou sekundu to přečte výšku a vypočítá rozdíl. V simu to nějak funguje, jesti to chceš otestovat, můžu to sem dát (nebo prvně nějak upravit?).
- juraj.jurej
-
Ahoj. Jen se chci zeptat, funguje s přijímačem Archer GR8, senzor MLVSS? S přijímačem SR8 PRO, funguje jak má, u GR8 ho nevidí.
- Jan Urbánek
- Administrátor fóra
Musi neni v prijimaci aktivovan Fport nebo Fport2?
-
Děkuji za radu, už to funguje.