Hodnoty pro napájecí baterii vysílače

Jara11

Re: Hodnoty pro napájecí baterii vysílače

Příspěvek od Jara11 »

No digitálních voltmetrů na všechna možná zařízení jsem za život osadil mraky. Jeden volt byl vždy jeden volt a nikdy mě nenapadlo, aby si zákazník nastavil např. Na zdroji kolik to ukazuje oproti tomu kolik to skutečně dává. To prostě musí sedět a pokud ne, je někde chyba, nikoli ale uživatele. I ten nejhloupější Digi multimetr za dvě stovky změří většinou s dostačující přesností DC napětí. Pokud udělá odchylku 0,1v, není to vůbec žádná katastrofa. Když měřím napětí na různých Aku, také si na každý typ nenastavuje multimetr. Jak jsem napsal jeden volt je stále jeden volt. Když ale vidím, jak blbě dokáží jít hodiny na vysílači u FrSky s dnešními možnostmi , tak je to k zamyšlení. Na to se naštěstí nepadá.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

prikrylm píše:
pon 06. říj 2025 12:09:26
...
Že se tato "konstanta" nedá nikde v rádiu nastavit je ale minimálně škoda (i tohle mohli ve FrSky z OTX převzít).
Právě že dá a to tady Jara11 kritizuje. Ethos je jeden a rádií je víc, každé rádio má trošku jiné obvody a naštěstí to, i když to některým není po chuti, výrobce umožnil nastavit nás.

Co je problém, je výše zmíněný bug při aktualizaci z 1.5 na 1.6, který opravdu mohl vést k vypnutí rádia i bez hlášení a na který jsem upozorňoval ve vláknu o XE (neměl by se týkat ostatních rádií). Pravdou je, že pokud člověk nemá vysloveně zobrazené napětí ve stavovém řádku jako já, nemusí si problému všimnout dokud není pozdě. Bug je již opravený a bude v další verzi Ethosu.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

pstasek píše:
pon 06. říj 2025 14:38:30
Právě že dá a to tady Jara11 kritizuje...
A kde? Já vidím akorát "Main voltage", "Low voltage" a "Display range", které chápu jako "nominální napětí (LiPol, či LiIon, nejspíš i různé napětí pro 2S, 3S), hraniční napětí, kdy "TO pípá" a rozsah, "aby TO ukazovalo aspoň přibližně čárky na baterce".
image.png
Ale to, jestli 7.2V na baterce zobrazí jako 7.2, jsem nenašel.
Blbě jsem hledal?
Jara11 píše:
pon 06. říj 2025 13:11:51
No digitálních voltmetrů na všechna možná zařízení jsem za život osadil mraky. Jeden volt byl vždy jeden volt a nikdy mě nenapadlo, aby si zákazník nastavil např. Na zdroji kolik to ukazuje oproti tomu kolik to skutečně dává.
Ale vysílačka není voltmetr. A pokud jsou rádia na různá napětí, jeden OS a chci rozumnou přesnost snímání napětí, můžu chtít mít v každém modelu rádia jiný dělič, aby na tom AD převodníku bylo "naplno" optimálně kolem těch napájecích 3.3V (nebo kolik tam je), takže nastavit, kolik těch "3.3V" vlastně je mi nepřijde úplně hloupé.

Taky je ale pravda, že jsem v manuálech k ETHOS výslovně nenašel, že by se mělo napětí napájecí baterie kontrolovat, protože by se měření mohlo "změnit".

V případě rádia a poměrně konstantního odběru by se navíc daly použíti "persistentní" stopky, které by upozornily na to, že rádio na baterku běží dlouho. Akorát by člověk nesměl po nabití stopky vždycky resetovat...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Nesnažil bych se v tom hledat něco navíc. Jestli 40let mi vysílač ukazoval napětí a nezpůsobilo to problém s vypnutím, tak to považuji za správné. Nyni někdo vymyslel umožnit něco, co může způsobit pouze problém. A jak stale opakuji: vysílač funguje od - do napětí a není důvod aby ukazoval něco jiného. Napětí vždy odpovídá tomu v jaké fázi vybíjenou se nachází. Mě to stalo málem model za 60t a tak pro takový nesmysl opravdu pochopení nemám.
Jinak je to první položka hlavní napětí. Da se tam nastavit do 9.9v a totéž máte zobrazené v horním rohu displeje bez ohledu kolik na baterie je.

Jan Urbánek
Administrátor fóra

Příspěvek od Jan Urbánek »

Nekolik poznamek
1. pokud po nabiti 2S baterie ukazuje napeti neco jineho nez 8,2-8,4V rekneme, je potreba tomu venovat pozornost. :!: Tak jak delate v modelu, nebo litate s nenabityma?
2. radio neni voltmeter, kazdy si muze baterii premerit a pak nastavit do ETHOSu sprane napeti.
3. Petr spravne podotknul, ze radii je cela rada a maji i HW subverze a tak nelze stanovit presny merici vzorec.

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Stále opakujete dokola dle mě nepravdu. Volt je hodnota naměřená na baterce a vůbec mě nezajímá jakýsi vzorec. Buď napětí má a nebo ne. Ano pokud se nabije dvoučlánek na 9V je někde chyba. Tady je ale chyba další, že pokud si nastavíte rozsah měření baterie do 8,5V, tak Vám to více neukáže. U stavu - napětí baterie musím mít vždy přehled o voltech bez ohledu jakési charakteristiky. Pokud si to takhle ale myslíte , tak potom je mi záhadou, jak jsme vůbec uplynulých 50let tohle hlídali, když tato podivná možnost nebyla - baterka měla napětí - bylo to OK, neměla , byl problém. Ať si z toho každý vybere co mu vyhovuje. Pro mě je to úplně jasné a to že se sešlo několik věcí, které konstruktéři udělali v zájmu variability systemu a moc nevěděli, co to může zapříčinit.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

prikrylm píše:
pon 06. říj 2025 22:40:17
... Já vidím akorát "Main voltage", "Low voltage" a "Display range"...
Položka Main Voltage lze pomocí enkodéru doladit podle naměřené hodnoty cejchovaným přístrojem - kalibrace. Low Voltage = hodnota, kdy rádio začne hlásit vybitou baterii, Display range je potom pro zobrazení grafického symbolu v záhlaví rádia prázdná baterka/plná baterka pomocí čárek (lineární závislost, bez ohledu na vybíjecí charakteristiku - z toho důvodu uznávám jedině zobrazení napětí a ne symbolu baterie, což se dá nastavit).

Viz sekce Baterie v návodu Ethosu.
Jara11 píše:
úte 07. říj 2025 9:34:05
...Volt je hodnota naměřená na baterce a vůbec mě nezajímá jakýsi vzorec. Buď napětí má a nebo ne. Ano pokud se nabije dvoučlánek na 9V je někde chyba. Tady je ale chyba další, že pokud si nastavíte rozsah měření baterie do 8,5V, tak Vám to více neukáže. U stavu - napětí baterie musím mít vždy přehled o voltech bez ohledu jakési charakteristiky...
Každý analogový i digitální multimetr je třeba "ocejchovat" a měří přesně pouze v určitém rozsahu napětí. K tomu se používá dělič napětí, který snižuje reálné napětí na napětí v rozsahu daného "senzoru" - v našem případě ADC převodníku.

Pokud bych měřil hodnotu 0,1 V analogovým voltmetrem s rozsahem 0-100V, ručička by se mi pomalu ani nehnula a chyba měření by byla větší než měřená hodnota. To samé platí v případě digitálního měření.

ADC převodník převádí analogovou hodnotu napětí na digitální číslo, například 8-bitový převodník pracuje s hodnotami 0-255, kde 255 odpovídá hodnotě 3,3 V. Před něj je třeba zařadit odporový dělič, který zajistí potřebný rozsah měření, v našem případě 1/3 pro rozsah 9,9 V. Různá rádia můžou mít použité různé ADC, různé tolerance odporů a dokonce i různé poměry děličů. Prostě je fajn mít možnost tuto kalibraci provést.

Další možností je neúměrně zvednout cenu rádia o speciální eeprom pro uložení kalibrace a nutnost dalšího manuálního kroku při výrobě.

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Jenom zdůvodňování nezdůvodnitelného. Každý i poměrně primitivní multimetr umí s přesností dostačující změřir dc napětí (cena cca 200Kč). Nemluvím o měření např. na spínaných zdrojích, kde záleží na daleko více parametrech a napětí nemusí být zcela vyhlazeno , jako u napětí akumulátoru. Pokud mám mít na firmě vše OK, musím mít také přístroje ocejchované, nebo raději koupit nové, pokud se týká o 200Kč, to se nevyplatí cejchovat. Jedině cejchovna může pod toto dát razítko a mnohdy (nebo spíše vždy) přitom nejde o možnost způsobení škody tím, že V-metr mi ukáže na rozsahu 9,99V odchylku 06V. Zatímco u soupravy (pominu pořizovací cenu) ,která má "na starosti" aby byl provoz co nejspolehlivější a nepřipravila uživatele o model mnohdy v hodnotě převyšující 100t. Kč. Tohle bych tedy rozhodně na uživateli nenechával, nebo se alespoň držel zvyklosti, že pokud to prodám, tak to má odpovídat tomu, k čemu je to určeno. Ano, dejte do návodu, že pokud uživatel má zájem, někdo mu to ocejchuje a hlavně poznámku, že se to dá a někdy se může stát i nechtíc přenastavit. Tohle je veličina, která je pro provoz zásadní a tak by to mělo být přístupné jedině s upozorněním, že dělám něco, co mi může způsobit škodu. Pokud k té odchylce napětí dojde při stažení nové verze, tak už je to úplně špatně.
Více o tom nechci diskutovat, je na každém jak to vidí. Doufám že minimálně to upozorní na problém, který to mohlo modelářům způsobit.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Úplně stejně je nutné zkalibrovat ADC pro všechny kniply a poťáky a taky jsou to zásadní veličiny pro řízení modelu. Každý primitivní multimetr za 200 korun je jednoúčelové a poměrně komplexnější zařízení oproti "jednomu ADC a dvěma odporům" obsaženým v rádiu pro měření napětí baterie za pár halířů. Za sebe jsem rád za možnost si měření napětí baterky ocejchovat.

Slovy Járy Cimrmana: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

Jo, pokud se kalibrace rozhodí po aktualizaci, je to průser. Tím to nechci zlehčovat, protože to uživatel může lehce přehlédnout, pokud nemá ve stavovém řádku zobrazené napětí místo symbolu baterie a reálně hrozí vypnutí rádia za letu bez varování. Proto jsem na to upozornil ve vláknu vedle, a taky jsem o tom dal vědět všem majitelům XE, které znám hned, jak jsem na problém narazil. Chyba je už nahlášena a oprava přijde v následující verzi Ethosu, byť stačí prozatím znovu nastavit správnou hodnotu napětí a je klid.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Za mě:
- je dobře vědět, že může být problém s indikací napětí baterie.
- možná není úplně hloupé si místo ikonky baterky zapnout číslo, které (po nabití baterky, tedy známé hodnotě napětí) může trknout, že něco není OK. Settings, general...
image.png
---
(neprovozuju ETHOS, nemůžu otestovat "naživo")
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jan Urbánek
Administrátor fóra

Příspěvek od Jan Urbánek »

Kazdy pristroj i ten super presny se musi kalibrovat aby meril jak ma. Tady neni co diskutovat.

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Ano , máte pravdu , ale určitě ne v domácích podmínkách , když už to názvu kalibraci. Pokud provést nastavení, má to být v návodu jasně vysvětleno jakým způsobem to provést s upozorněním na možná rizika. Navíc pokud to změní upgrade v době používání, tak to už je zcela mimo.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Jara11 píše:
stř 08. říj 2025 11:58:26
Ano , máte pravdu , ale určitě ne v domácích podmínkách , když už to názvu kalibraci. Pokud provést nastavení, má to být v návodu jasně vysvětleno jakým způsobem to provést s upozorněním na možná rizika. Navíc pokud to změní upgrade v době používání, tak to už je zcela mimo.
V návodu se jasně píše...

‘Main voltage’ displays the current battery voltage, but it is also the battery voltage calibration adjustment. You can enter the actual battery voltage measured with a multimeter. The default is 8.4V for a charged 2 cell lithium battery

Hlavní napětí zobrazuje stávající napětí baterie, ale také umožňuje nastavení kalibrace napětí baterie. Můžete zadat skutečné napětí baterie změřené multimetrem. Základní hodnota je 8,4V pro nabitou 2 článkovou litiovou baterii.

Co víc k tomu ještě potřebujete napsat?

Jara11

Příspěvek od Jara11 »

Pokud koupím zařízení s vestavěným napájecím Aku, tak si myslím, že hodnota zobrazená musí sedět. Když koupím auto, také pro jistotu nebudu kontrolovat jestli je vše ok. Prostě jsem zakoupil předmět který je v záruce a po dobu záruční doby by mělo být vše ok. Pokud se v záruce stane, že něco nefunguje jak má, je to na reklamaci. Třeba u auta jsou od toho různá svolávání a řešení problémů.
Pokud to takhle jak bráníte vyhovuje, nemám k tomu více co dodat, je každého věc, jak se s tím popere.
Moje snaha byla, aby provoz byl maximálně spolehlivý a pokud na to někdo spadnul, mě to může být celkem jedno a tak budu nadále postupovat k případným problémům bez zveřejnění.

Odpovědět

Zpět na „Tandem X20“